2012-re agresszív autót ígér a Ferrari

A Ferrari alakulata sokkal agresszívabb megközelítéssel vágott neki a 2012-es versenyautó fejlesztésének – állítja az olaszok vezető tervezője, Nikolas Tombazis.


A Ferrari alakulata sokkal agresszívabb megközelítéssel vágott neki a 2012-es versenyautó fejlesztésének – állítja az olaszok vezető tervezője, Nikolas Tombazis.

Habár a maranellói gárda bízik abban, hogy a szezon második felében felzárkózhatnak a listavezető Red Bull Racing mögé, a csapat nem titkoltan jobb szereplésre számít a következő esztendőben.

Aldo Costa távozása után a technikai részleget mostantól a Pat Fry vezeti, Nikolas Tombazis vezető tervező szerint pedig céljuk, hogy a jövő évben egy, az ideinél sokkal radikálisabb konstrukcióval álljanak elő.

Arra a kérdésre, hogy a 2012-es versenyautó az idei modell evolúciója, vagy pedig egy teljesen új komcepció lesz-e, a szakember így felelt: „Hogy őszinte legyek, szerintem egyik sem. Egy teljesen új megközelítéssel vágtunk neki a fejlesztésnek, és van rengeteg terület az autón, mely változhat. E tekintetben nagyobb változás várható az előző évekhez, illetve az előző modellekhez képest, és őszintén szólva meg is kell ezt tennünk, mert nagyobbat kell előrelépnünk, mint korábban.”

„A modern F1-ben soha nem kezdhetünk tiszta lappal és dobhatunk ki mindent a kukába. Nem mondhatjuk azt, hogy ’oké srácok, kezdjünk mindent a nulláról’”.

„Rengeteg dolgot tanulhatunk az előző évekből, és ezeket az ismereteket alkalmazni is kell. Úgy gondolom, hogyha a bokszutcában végignézünk a versenygépeken, akkor minden egyes autón láthatunk erős pontokat, legyen az akár a leglassabb konstrukció is. Tehát senki sem kezd a nulláról, viszont a változás mértékbe szerintem elég nagy lesz.”

Tombazis elmondta, habár radikális fejlesztésekkel készülnek a jövő évre, továbbra is szeretnének minél több győzelmet aratni 2011-ben – a következő versenyekre tehát komoly újításokkal érkezik a Scuderia.

Ennek megfelelően a vadonatúj fejlesztési első –és hátsó szárnyak mellett a csapat a fújt diffúzorban rejlő lehetőségeket is szeretné maximálisan kihasználni.

„Úgy gondolom, hogy amíg nem nyerünk folyamatosan versenyeket, addig van elég mozgástér az autó fejlesztését illetően” – fogalmazott a főtervező.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hírlevél