Megosztás:

2021-től nagy változás jöhet az F1-es csapatok életében

Évi 150 millió euróból gazdálkodhatnak a csapatok a jövőben.
Évi 150 millió euróból gazdálkodhatnak a csapatok a jövőben. © Pirelli

Német sajtóértesülések szerint 2021-től költségvetési plafon bevezetését tervezi a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media.

A Sport Bild című német lap nemrég arról számolt be, néhány év múlva a királykategória csapatai évi maximum 150 millió euróból gazdálkodhatnak.

A Forma-1 új tulajdonosai szeretnék jelentős mértékben csökkenteni a költségeket – ennek egyik legfontosabb eleme az új motorformula bevezetése lesz majd 2021-ben. Úgy tudni, az évi 150 millió eurós költségvetési plafonon túl a csapatok 50 millió eurót költhetnek még el pluszban marketingre, hospitality-re és a versenyzőkre.

„Ez a 150 millió euró valójában emelés is lenne számunkra” – mondta Gene Haas, a Haas csapatfőnöke. „Azt gondolom, a nagyobb problémát a nagyobb csapatok jelentik.”

A királykategória nagycsapatainál nem ritka, hogy több mint 1000 fős személyzettel dolgoznak – a költségvetési plafon bevezetésével tehát jelentősen csökkenteniük kellene a létszámot.

„Ez az, ahol az új tulajdonosok komoly akadályokba ütköznek” – folytatta Haas. „Egy éjszaka alatt nem lehet mindent megváltoztatni.”

Toto Wolff, a Mercedes motorsport-főnöke kifejtette, abszolút nyitottak arra, hogy a költségvetési plafonról egyeztessenek.

„Úgy gondolom, mindannyian ugyanabban a financiális valóságban élünk – láttunk csapatokat drámainak felnőni az évek során, és mindannyian szeretnénk életképesek maradni. Az egyeztetések nagyon korai szakaszban járnak még, de szerintem nincsenek nagy nézeteltérések” – mondta Wolff.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Az előttünk álló hétvégén ismét egymásnak feszülnek a Forma-1 csapatai: a királykategória...

Hozzászólások

( komment)