2030-ra karbonsemlegessé válhat a Forma-1!

GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing C38, portrait during the 2019 Formula One World Championship, United States of America Grand Prix from november 1 to 3 in Austin, Texas, USA - Photo Antonin Vincent / DPPI
Fotó: Alfa Romeo Racing
Egy rendkívül jelentős fenntarthatósági tervet jelentett be ma a Forma-1 – a száguldó cirkusz 2030-ra karbonsemlegessé szeretne válni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az elmúlt 12 hónapban fenntarthatósági szakértőkkel, a Forma-1 csapataival, promótereivel és partnereivel folytatott intenzív munkát annak érdekében, hogy a királykategória a környezet szempontjából is fenntarthatóvá váljon.

Története során a Forma-1 mindig is élen járt a technológiai innovációk megvalósításában, melyekből jelentős mértékben profitált az autógyártás is az évek során: számos olyan aerodinamikai megoldással, biztonsági fejlesztéssel, energia-visszanyerő rendszerrel, navigációs eszközzel találkozhatunk a közutakon, melyeket lényegében az F1-ből sikerült átmenteni az utcai autógyártásba.

Az autóipar élvonalában való részvétel egy globális platformot kínál a Forma-1 számára ahhoz, hogy felgyorsítsa a fejlődést és olyan technológiákat fejlesszen ki, melyek csökkentik és kiküszöbölik a jelenlegi belső égésű motorok szén-dioxid-kibocsátását. A hibrid erőforrások pedig kulcsszerepet játszanak az autóipar jövője szempontjából.

A Forma-1-ben használt jelenlegi hibrid erőforrások a leghatékonyabbak a világon, a fenntartható üzemanyagokkal és energia-visszanyerő rendszerekkel kombinálva pedig óriási lehetőséget jelentenek ahhoz, hogy megalkossák a karbonsemleges erőforrásokat.

A világ mintegy 1,1 milliárd járművéből 1 milliárdot belső égésű motorok hajtanak, így hatalmas lehetőség kínálkozik a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

A versenyautók szén-dioxit-lábnyomának csökkentése mellett a Forma-1 kezdeményezése egyéb területekre is kiterjed, igyekeznek például biztosítani az ultrahatékony logisztikát és utazást, illetve 100 százalékban megújuló energiákkal kívánják működtetni az irodákat, létesítményeket és gyárakat is.

Az F1 által kiadott sajtóközleményben szó esik arról is, 2025-re a nagydíjakat is a fenntarthatóság jegyében bonyolítják majd le: fenntartható anyagokat használnak majd, kiiktatják az egyszerhasználatos műanyagokat, és az összes hulladékot újrahasznosítják. Emellett ösztönző eszközöket kínálnak majd a rajongók számára ahhoz, hogy zöldebb módon látogathassanak ki a versenyhelyszínekre.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hírlevél