50 éves Michael Schumacher

Fotó: Scuderia Ferrari
Camera: DCS520C Serial #: K520C-01332 Width: 1728 Height: 1152 Date: 27-05-2001 Time: 17:20:42 DCS5XX Image FW Ver: 3.2.3 TIFF Image Look: Product Antialiasing Filter: Removed Counter: [81725] ISO Speed: 200 Aperture: f5.0 Shutter: 1/250 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Shutter priority AE (Tv) Compensation: -0.3 Flash Compensation: -0.7 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: E-TTL (1st curtain sync) Drive Mode: Continuous Focus Mode: One Shot Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 130 White balance: Preset (Daylight) Time: 17:20:42.454 Michael Schumacher, Ferrari, 2001, MonacoGP2001

Ma 50 éves a Forma-1 történetének legsikeresebb versenyzője, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher.

A német pilóta 1969. január 3-án látta meg a napvilágot a németországi Hürth-Hermülheimben Rolf Schumacher és felesége, Elisabeth gyermekeként.

A kis Schumacher hamar beleszeretett a versenyzésbe: már 4 éves korában gokartba pattant, édesapja ugyanis épített neki egyet, mellyel aztán a kerpeni gokartpályán rótta a kilométereket.

1988-ban kezdett el formaautókkal versenyezni: bemutatkozott a német Forma Ford bajnokságban, majd a Forma König sorozatban – utóbbit meg is nyerte.

1990-ben német Forma-3-as bajnoki címet szerzett, és megnyerte a méltán híres Makaói Nagydíjat is. Ugyanebben az évben F3-as riválisaival, Heinz-Harald Frentzennel és Karl Wendlingerrel együtt csatlakozott a Mercedes juniorprogramjához egy sportautó-bajnokság keretében.

Forma-1-es pályafutása 1991-ben, a Belga Nagydíjon indult, ahol a Jordannél Bertran Gachot helyét vette át, aki ellen bírósági eljárás indult, mert gázsprayvel lefújt egy londoni taxisofőrt, 2 hónapra börtönbe is vonult.

Első F1-es versenyhétvégéjén Schumacher a 7. helyet szerzete meg az időmérő edzésen, habár a versenyen már az első körben kiesett kuplunghiba miatt.

Fotó: www.michael-schumacher.de

Bár megállapodása volt a Jordannel, Schumacher a következő versenyen már a Benetton színeiben állt rajthoz. Később Eddie Jordanék jogi úton próbálták megakadályozni, hogy Schumacher a rivális csapat színeiben versenyezzen a bajnokság további részében, ám elveszítették az ügyet, mivel végleges szerződésüket nem írták alá.

Schumacher első győzelmére egy évet kellett várni: a német versenyző az 1992-es Belga Nagydíjon a 3. helyről rajtolva tudott nyerni, a következő évben pedig szintén összejött egy győzelem Portugáliában.

A nagy áttörés 1994-ben érkezett el: az ifjú versenyző ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel, 8 futamgyőzelemmel megszerezte a világbajnoki címet, 1995-ben pedig megvédte bajnoki elsőségét a Benettonnal.

A két vb-győzelem után úgy döntött, új kihívások után néz, és átszerződött a küszködő Ferrarihoz. Bár a következő négy évben 16 győzelmet szerzett, a világbajnoki címet a ’90-es évek második felében nem sikerült bezsebelnie, sőt, 1999-ben a Brit Nagydíjon egy baleset következtében kettős lábtörést szenvedett.

2000-ben aztán Schumacher Mika Häkkinen legyőzésével megszerezte pályafutása 3. világbajnoki címét – az elsőt a Ferrarival, melyet még további négy követett a sorban a következő években.

Fotó: www.michael-schumacher.de

A hétszeres világbajnok a 2006-os Olasz Nagydíjon jelentette be, befejezi Forma-1-es pályafutását, helyét pedig Kimi Räikkönen vette át a Ferrarinál.

Schumacher aztán háromévnyi kihagyás után, 2010-ben visszatért a Forma-1-be a Mercedes színeiben. Bár versenyt nem nyert, egy alkalommal felállhatott a dobogóra, és kulcsszerepet vállalt abban, hogy lefektesse a német istálló elmúlt időszakbéli sikereinek alapjait.

Ma 50 éves a Forma-1 történetének legsikeresebb versenyzője, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher.
Fotó: Mercedes

A legendás versenyző végül 2012 végén intett búcsút a Forma-1-nek 306 versennyel, 91 győzelemmel, 155 dobogós eredménnyel, 68 rajtelsőséggel és 7 világbajnoki címmel a zsebében.

2013 decemberében súlyos síbalesetet szenvedett, melyet követően több hónapig kómában feküdt. Miután felébresztették a kómából, svájci otthonába szállították, azóta ott folytatja rehabilitációját, egészségi állapotáról nagyon keveset tudni.

A ma 50 éves Schumacher tiszteletére a Ferrari csapata egy különleges kiállítást nyit meg maranellói múzeumában, az F1VILÁG.HU-n pedig a nap folyamán számos Schumacherrel kapcsolatos cikket, fotót és videót teszünk közzé, így tisztelegve a Forma-1 máig legsikeresebb versenyzője előtt.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!