50 milliárdos költségvetési plafont vezetnek be az F1-ben

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing
Egy 175 millió dolláros, azaz közel 50 millárd forintos költségvetési plafont vezethetnek be 2021-től a Forma-1-ben. Úgy tudni, öt éven át szezononként ennyiből kell majd gazdálkodniuk a száguldó cirkusz csapatainak.

2021-ben jelentősen átalakulnak majd a Forma-1 szabályai, ennek keretében pedig bevezetik a költségvetési plafont is, melyre már több alkalommal is voltak próbálkozások.

Az eredeti tervek szerint kezdetben nagyobb összegből gazdálkodhattak volna a csapatok, és később szorították volna lejjebb a keretet, ám végül egy kompromisszumos megoldás született: 2021 és 2025 között 175 millió dolláros éves büdzsét határoztak meg.

A költségekre vonatkozó regulákat az újonnan létrehozott Forma-1-es financiális szabálykönyv szabályozza, a dokumentumot a korábban a Hondánál, a Brawnnál és a Mercedesnél is dolgozó Nigel Kerr állította össze, aki 2017 óta dolgozik az F1 vezetőségében.

Ebben a 175 millió dolláros összegbe egyébként nem tartoznak bele az olyan költségek, mint például a versenyzők fizetése, a marketingkiadások, illetve a motorokra vonatkozó költségek.

A számítások szerint a csapatok ezeket leszámítva jelenleg mintegy 220-250 millió dollárt költenek el évente.

A Forma-1 vezetősége abban bízik, megfelelően tudják majd ellenőrizni a szabályok betartását, a kihágásokat pedig akár pontlevonással is büntethetik majd, de a csapatfőnökök is elveszíthetik FIA-s licencüket.

Ezeket olvastad már?

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!