A Bahreini GP bojkottjára szólították fel a Forma-1 csapatait - F1VILÁG.HU

A Bahreini GP bojkottjára szólították fel a Forma-1 csapatait

HIRDETÉS

A 2012-es Bahreini Nagydíj bojkottjára szólították fel emberjogi szervezetek a Forma-1 csapatait, így továbbra is kétséges, hogy a királykategória mezőnye visszatérhet a szigetországba.


A 2012-es Bahreini Nagydíj bojkottjára szólították fel emberjogi szervezetek a Forma-1 csapatait, így továbbra is kétséges, hogy a királykategória mezőnye visszatérhet a szigetországba.

A 2011-es idény évadnyitó futamát az elmúlt évben törölni kellett Bahreinben az országban zajló zavargások miatt, ám helyi tisztségviselők ígéretet tettek arra, 2012-re normalizálódik a helyzet, így a száguldó cirkusz újra ellátogathat majd Sakhirba – az idei versenynaptár szerint a futamot nem márciusban, hanem április 22-én tartanák meg.

Helyi emberjogi szervezetek szerint azonban továbbra is aggasztó a helyzet a szigetországban, éppen ezért megpróbálják meggyőzni a Forma-1-es versenyzőket és csapatokat arról, hogy bojkottálják a tavaszi Bahreini Nagydíjat.

„Kampányolni fogunk azért, hogy a pilóták és a csapatok bojkottálják a versenyt” – fogalmazott Nabeel Rajab, az Emberi Jogok Bahreini Központja nevű szervezet alelnöke. „A kormány szeretné megrendezni a Forma-1-et, hogy azt a látszatot keltse a nagyvilág felé, minden visszatért a normális kerékvágásba.”

„Ha a Forma-1 visszatér az országba, azzal segítenek a kormánynak. Mi azt szeretnénk, ha nem vállalnának részt ebben. Meggyőződésem, hogy a versenyzők és a csapatok tiszteletben tartják az emberi jogokat.”

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone az elmúlt hónapban úgy fogalmazott, nagyon bízik abban, hogy a Bahreini Nagydíjat idén problémák nélkül megtarthatják.

Mariwan Hama-Saeed, az egyik New York-i székhelyű emberjogi szervezet vezetője arra hívta fel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmét, hogy a hírek ellenére a hatóságok a mai napig elnyomják a demokráciapárti tüntetéseket.

„Az FIA-nak figyelembe kellene vennie az emberi jogokkal való súlyos visszaéléseket, és a tényt, hogy a demokráciát éltető tüntetések továbbra is elnyomás alatt vannak Bahreinben” – fogalmazott a szakember. „Kételkedem abban, hogy a Forma-1 sikeres lehet egy olyan országban, ahol rendkívüli módon visszaélnek az emberi jogokkal.”

„A politikai helyzet ingatag és polarizált Bahreinben.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!