A Bahreini GP bojkottjára szólították fel a Forma-1 csapatait

A 2012-es Bahreini Nagydíj bojkottjára szólították fel emberjogi szervezetek a Forma-1 csapatait, így továbbra is kétséges, hogy a királykategória mezőnye visszatérhet a szigetországba.


A 2012-es Bahreini Nagydíj bojkottjára szólították fel emberjogi szervezetek a Forma-1 csapatait, így továbbra is kétséges, hogy a királykategória mezőnye visszatérhet a szigetországba.

A 2011-es idény évadnyitó futamát az elmúlt évben törölni kellett Bahreinben az országban zajló zavargások miatt, ám helyi tisztségviselők ígéretet tettek arra, 2012-re normalizálódik a helyzet, így a száguldó cirkusz újra ellátogathat majd Sakhirba – az idei versenynaptár szerint a futamot nem márciusban, hanem április 22-én tartanák meg.

Helyi emberjogi szervezetek szerint azonban továbbra is aggasztó a helyzet a szigetországban, éppen ezért megpróbálják meggyőzni a Forma-1-es versenyzőket és csapatokat arról, hogy bojkottálják a tavaszi Bahreini Nagydíjat.

„Kampányolni fogunk azért, hogy a pilóták és a csapatok bojkottálják a versenyt” – fogalmazott Nabeel Rajab, az Emberi Jogok Bahreini Központja nevű szervezet alelnöke. „A kormány szeretné megrendezni a Forma-1-et, hogy azt a látszatot keltse a nagyvilág felé, minden visszatért a normális kerékvágásba.”

„Ha a Forma-1 visszatér az országba, azzal segítenek a kormánynak. Mi azt szeretnénk, ha nem vállalnának részt ebben. Meggyőződésem, hogy a versenyzők és a csapatok tiszteletben tartják az emberi jogokat.”

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone az elmúlt hónapban úgy fogalmazott, nagyon bízik abban, hogy a Bahreini Nagydíjat idén problémák nélkül megtarthatják.

Mariwan Hama-Saeed, az egyik New York-i székhelyű emberjogi szervezet vezetője arra hívta fel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmét, hogy a hírek ellenére a hatóságok a mai napig elnyomják a demokráciapárti tüntetéseket.

„Az FIA-nak figyelembe kellene vennie az emberi jogokkal való súlyos visszaéléseket, és a tényt, hogy a demokráciát éltető tüntetések továbbra is elnyomás alatt vannak Bahreinben” – fogalmazott a szakember. „Kételkedem abban, hogy a Forma-1 sikeres lehet egy olyan országban, ahol rendkívüli módon visszaélnek az emberi jogokkal.”

„A politikai helyzet ingatag és polarizált Bahreinben.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!