Fotó: DTM
Hírek

A balesetek után javítani kell a hungaroringi bokszutcán

Változtatásokat kért a Forma-1-es Magyar Nagydíjig a Hungaroringtől a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting a német túraautó-bajnokság (DTM) múlt hétvégi bokszbalesetei után.

A DTM vasárnapi futamán az esős körülmények közepette három versenyautó is balesetet szenvedett a bokszutcában: Lucas Auer, Edoardo Mortara és Bruno Spengler is megcsúszott a kerékcserére érkezvén, és többen megsérültek, közülük egy pályabíró súlyos lábsérülést szenvedett, őt meg is kellett operálni.

Mivel a DTM betétszériája a Forma-3-as Európa-bajnokság volt a Hungaroringen, Charlie Whiting versenyigazgató is Mogyoródon tartózkodott múlt hétvégén, így rögtön elkezdhették vizsgálni a balesetek okait.

Videó a hungaroringi balesetekről (csak erős idegzetűeknek!)

A történtek után a DTM promótere, az ITR közleményt adott ki: „Az FIA Motorsport Világtanácsa utoljára 2015. július 20-án ellenőrizte a versenypályát. Azóta a pálya – beleértve a bokszutcát – nem változott. Csak a versenypálya aszfaltrétegének egy részét cserélték ki.”

A problémát az okozta a bokszutcában, hogy közvetlenül a garázsok előtt nem aszfaltréteget, hanem betont fektettek le, melynek a vízelnyelő képességei igencsak korlátozottak. Az FIA pedig lépett is az ügyben: változtatásra kérték a Hungaroringet.

„Homokfúvással fogják érdesebbé tenné a beton felületét” – fogalmazott Whiting.

„2004-ben már csináltunk hasonlót Sanghajban, majd később Szingapúrban is. Mindkét helyszínen betonozott bokszutca volt. Sanghajban a kérésünkre érdesebbé tették a felületet, Szingapúrban pedig speciális réteggel vonták be, mely nagy tapadást biztosít. De ez a megoldás a legtöbbek számára túl drága.”

Szólj hozzá!