A csapatok döntöttek a szezon közbeni tesztekről - F1VILÁG.HU

A csapatok döntöttek a szezon közbeni tesztekről

HIRDETÉS

Brit lapértesülések szerint a Forma-1 csapatai egyre közelebb jutnak ahhoz a megállapodáshoz, melynek értelmében a 2012-es esztendőben visszatérnek a szezon közbeni tesztek.


Brit lapértesülések szerint a Forma-1 csapatai egyre közelebb jutnak ahhoz a megállapodáshoz, melynek értelmében a 2012-es esztendőben visszatérnek a szezon közbeni tesztek.

A tesztnapok számát néhány éve elsősorban a költségcsökkentés jegyében korlátozták, most azonban egyre inkább úgy tűnik, a mezőnynek a jövő évtől kezdődően szezon közben is lehetősége lesz arra, hogy a versenypályákon – tesztnapok keretében – próbálja ki újításait.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt már az idei szezon kezdetén javasolta a csapatoknak, vitassák meg a tesztekre vonatkozó szabályok módosítását, és erre már a két héttel ezelőtti Brit Nagydíj helyszínén sor került – noha a Williams technikai igazgatója, Sam Michael akkor úgy nyilatkozott, egyelőre nem született döntés az ügyben.

A Forma-1-es Csapatok Érdekvédelmi Szervezete (FOTA) azonban szombat este a Nürburgringen is tárgyalt a teszttilalom feloldásáról, az Autosport című szaklap pedig úgy tudja, a főbb kérdésekben egyetértés született.

Habár a legapróbb részletek még tisztázásra szorulnak, a csapatok minden bizonnyal elfogadják azt a javaslatot, mely szerint jövőre az európai szezon megkezdése előtt egy háromnapos tesztsorozaton vesznek részt.

Ennek helyszínéről egyelőre nem született döntés, de nagy esély van rá, hogy az olaszországi Mugellóban bonyolítják majd le.

Annak érdekében, hogy a költségek ne emelkedjenek meg túlságosan, a csapatok azt tervezik, a szezont megelőző tesztnapok számát megkurtítják, így 15 helyett 12 napot tesztelnek majd télen, a 2012-es idény kezdete előtt.

Még mielőtt pontosítanák a tesztekre vonatkozó javaslatokat, a csapatok megvárják, amíg a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone, valamint az FIA rendelkezésükre bocsátja a végleges versenynaptárat, hiszen szeretnék, ha a háromnapos idény közbeni tesztet egy háromhetes szünetben tartanák meg. Ideális esetben a tesztprogram az első tengerentúli versenyek után kapna helyet, még mielőtt a csapatok Európában is megkezdik a versenyzést.

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh – aki egyben a FOTA elnöki pozícióját is betölti – úgy nyilatkozott, a teszteknek hála akár a fiatal tehetségek is lehetőséget kaphatnak majd.

Hirdetés

„Azt hiszem, ez jó lehetőség lehet néhány fiatal tehetség számára is arra, hogy kilométereket gyűjtsön. Nem gondolom azt, hogy feltétlenül versenyzőinket kellene használni erre a feladatra.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!