A csapatok lezárnák a vitát a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

A csapatok lezárnák a vitát a Forma-1-ben

HIRDETÉS

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) levélben reagált az FIA keddi közleményére, és felszólította az irányító testületet, hogy engedjen bizonyos kérdésekben, mellyel elkerülhető lenne a bajnokság szélhullása és a rivális széria megalakulása.

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) levélben reagált az FIA keddi közleményére, és felszólította az irányító testületet, hogy engedjen bizonyos kérdésekben, mellyel elkerülhető lenne a bajnokság szélhullása és a rivális széria megalakulása.

Az irányító testület kedden kiadott közleményében azzal vádolta meg a csapatokat, hogy nem segítették elő a tárgyalásokat, sőt egyesek mindent elkövettek annak érdekében, hogy ne jussanak egyezségre a felek.

Az FIA továbbá úgy ítélte meg, hogy hatalmi harc folyik a Forma-1-ben, és a csapatok csak arra hajtanak, hogy átvegyék a sport feletti uralmat, ők diktálják a szabályokat, illetve ők osszák szét a kereskedelmi bevételeket, amit eddig az FIA és a FOM tett.

Mivel a csapatok péntekig kaptak haladékot arra, hogy beadják feltétel nélküli nevezésüket a jövő évre, máskülönben veszélybe kerülhet indulásuk a következő idényben, egyre nagyobb a feszültség a királykategóriában, hiszen már csak két nap van hátra a határidőig.

Az FIA tegnapi közleményéből az volt kiolvasható, hogy ők mindent megtesznek a megoldás érdekében, és a FOTA tagjai azok, akik miatt még mindig nem sikerült egyezséget kötniük.

A Reuters hírügynökség azonban arról számolt be, hogy a csapatok szövetsége a mai nap folyamán levelet intézett az irányító testülethez, melyben a tagok felajánlották, hogy készek aláírni a költségvetési plafon egy módosított változatát, amit ők “erőforrás megszorítási javaslatnak” neveztek.

A csapatok továbbá arra kérték az FIA-t, hogy tolja ki a június 19-i határidőt egészen július elsejéig, hogy legyen elég idejük előkészíteni az új Concorde Egyezményt, amit a felek a nevezésük beadásának napján el is láthatnának szignójukkal.

“Eljött az idő, mikor a sport érdekében mindnyájunknak kompromisszumra kell törekedni, és minél előbb véget kell vetnünk ennek a hosszú ideje húzódó vitának a 2010-es bajnokságot illetően” – állt a Reuters által leközölt levélben.

“Bízunk abban, hogy figyelembe veszik, hogy ez a levél egy igen jelentős lépés a csapatok részéről, azoktól, akik korábban egyértelműen kijelentették, hogy készen állnak elkötelezni magukat a sport mellett egészen 2012 végéig.”

“Éppen ezért határozottan és tiszteletteljesen javasoljuk, hogy vegyék figyelembe ezeket a javaslatokat, és kerüljék el annak a lehetőségét, hogy néhány fontos csapat elhagyja a Forma-1-et. Itt az idő, hogy egy elfogadható és gyors megoldást találjunk az elsőrendű ügyekben.”

Hirdetés

A FOTA továbbá azt kéri, hogy ne az FIA, hanem egy külsős cég felügyelje a költségeiket, ugyanis nem akarják, hogy az irányító testület belelásson a csapatok könyvelésébe. Ezért cserébe pedig technikai segítséget nyújtanának az újoncoknak.

“Egy megoldás lehetséges a FOTA erőforrás megszorítási javaslatát alapul véve, de intézkedések bevezetésével. Azt javasolnánk ebben az ügyben, hogy kijelölünk egy élenjáró, független revizor társaságot, amely kigondolna egy auditálási módszert, amit az összes csapatra ki lehetne terjeszteni.”

“Ez a módszer, és az évenkénti eredmények megtekinthetők lennének az FIA számára. Nem látunk okot arra, hogy egy ilyen rendszer ne lenne elfogadható az összes fél számára.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!