Verstappen vs. Ocon

A Ferrari autójának szabályosságát vizsgálja az FIA

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari

Sajtóértesülések szerint megvizsgálja a Ferrari Forma-1-es autójának legalitását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Marca című spanyol lap azt írja, miután az SF71-H kódjelű modell hangja eltérő volt a kanyarokban a Kínai Nagydíj hétvégéjén, egyes csapatok felkeresték a szövetséget, akik megvizsgálják majd ennek okát.

A gyanú szerint a Ferrari speciális motorüzemmódot használ, mellyel kipufogógázokat fújnak versenyautóik hátsó szárnyaira.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai vezetője, Nikolas Tombazis – aki egyébként korábban a Ferrari tervezőjeként dolgozott – a napokban adott ki egy új technikai direktívát, melyben felhívta a csapatok figyelmét arra, szigorúan ellenőrzik a különféle motorüzemmódokat.

„Nem fogadjuk ez azokat a motormódokat, melyek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a kipufogógázok áramlását a kanyarokban. Ezek a nem megengedett motormódok lehetnek olyanok, melyek a kompresszort és a turbinát használják fel, vagy olyanok, melyekkel az áramlás a hengereken keresztül történik meg”- írta a levélben az FIA.

„Ahhoz, hogy az efféle motormódok engedélyezettek legyenek, az efféle áramlásoknak olyan motormódok beállításainak eredménye kell, hogy legyen, melyek az erőforrás teljesítményének vagy megbízhatóságának növelését hivatottak szolgálni, nem pedig azt, hogy a kipufogógázok áramlását növeljék.”

Az FIA minden ügyet egyenként bírál majd el.

„A fentiek ellenére nem érezzük úgy, hogy praktikus vagy könnyű egyértelmű szabályt alkotni azért, hogy mindezt tökéletesen elérjük. Ezért a motormódok használatát eseti jelleggel igyekszünk kontrollálni, és a csapatok rendelkezésére bocsátjuk igényeinket annak érdekében, hogy a fenti keretek között maradjanak.”

„Bár ez nyilván nem teljesen kielégítő, úgy érezzük, ez a legjobb módja annak, hogy 2018-ban kezeljük a helyzetet, főleg, hogy ezek a hatások nem mondhatók jelentősnek.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettel a leggyorsabb az első barcelonai tesztnapon

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének nyitónapján. Kimi Räikkönen számára nem indult könnyen a nap, ám végül produktív napot zárt a katalán fővárosban.

F1-es teszt: Vettel a leggyorsabb délelőtt

Hétfőn megkezdték a tesztelést a Forma-1 csapatai Barcelonában – a Ferrari számára jól indult a nap, Kimi Räikkönen azonban az Alfa Romeóval már pár perc után a sóderágyba csúszott.

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Riportfilm: A Ferrari 2019-es autójának bemutatója

Pénteken egy lenyűgöző prezentáció keretében mutatta be új autóját a Ferrari Forma-1-es csapata. Az SF90-es modellel idén Sebastian Vettel és Charles Leclerc szállhat harcba. A bemutatóról exkluzív riportfilmet készített az F1VILÁG.HU.

Friss hírek