A Ferrari autójának szabályosságát vizsgálja az FIA - F1VILÁG.HU

A Ferrari autójának szabályosságát vizsgálja az FIA

HIRDETÉS
Fotó: Scuderia Ferrari

Sajtóértesülések szerint megvizsgálja a Ferrari Forma-1-es autójának legalitását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A Marca című spanyol lap azt írja, miután az SF71-H kódjelű modell hangja eltérő volt a kanyarokban a Kínai Nagydíj hétvégéjén, egyes csapatok felkeresték a szövetséget, akik megvizsgálják majd ennek okát.

A gyanú szerint a Ferrari speciális motorüzemmódot használ, mellyel kipufogógázokat fújnak versenyautóik hátsó szárnyaira.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai vezetője, Nikolas Tombazis – aki egyébként korábban a Ferrari tervezőjeként dolgozott – a napokban adott ki egy új technikai direktívát, melyben felhívta a csapatok figyelmét arra, szigorúan ellenőrzik a különféle motorüzemmódokat.

„Nem fogadjuk ez azokat a motormódokat, melyek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a kipufogógázok áramlását a kanyarokban. Ezek a nem megengedett motormódok lehetnek olyanok, melyek a kompresszort és a turbinát használják fel, vagy olyanok, melyekkel az áramlás a hengereken keresztül történik meg”- írta a levélben az FIA.

„Ahhoz, hogy az efféle motormódok engedélyezettek legyenek, az efféle áramlásoknak olyan motormódok beállításainak eredménye kell, hogy legyen, melyek az erőforrás teljesítményének vagy megbízhatóságának növelését hivatottak szolgálni, nem pedig azt, hogy a kipufogógázok áramlását növeljék.”

Az FIA minden ügyet egyenként bírál majd el.

„A fentiek ellenére nem érezzük úgy, hogy praktikus vagy könnyű egyértelmű szabályt alkotni azért, hogy mindezt tökéletesen elérjük. Ezért a motormódok használatát eseti jelleggel igyekszünk kontrollálni, és a csapatok rendelkezésére bocsátjuk igényeinket annak érdekében, hogy a fenti keretek között maradjanak.”

„Bár ez nyilván nem teljesen kielégítő, úgy érezzük, ez a legjobb módja annak, hogy 2018-ban kezeljük a helyzetet, főleg, hogy ezek a hatások nem mondhatók jelentősnek.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!