A Ferrari nem csapat, hanem ijedt emberek gyülekezete

A Ferrari már nem egy igazi Forma-1-es csapat, sokkal inkább „ijedt emberek csoportja” – ezt nyilatkozta a maranellói istálló korábbi főmérnöke, Luca Baldisserri.


A Ferrari már nem egy igazi Forma-1-es csapat, sokkal inkább „ijedt emberek csoportja” – ezt nyilatkozta a maranellói istálló korábbi főmérnöke, Luca Baldisserri.

A patinás olasz istálló a világbajnoki címet tűzte ki célul az idei szezont megelőzően, ám esélye sem volt felvenni a versenyt a Mercedesszel, sőt, a Red Bull legyőzése is nehéz feladatnak tűnik.

A Ferrari idén még egy versenyt sem nyert, és jelenleg csak harmadik a konstruktőri pontversenyben.

Baldisserri – aki tavaly távozott az olasz csapattól – azt mondja, szörnyű állapotok uralkodnak Maranellóban.

„Sajnos sem [Sergio] Marchionne, sem [Maurizio] Arrivabene nem rendelkezik versenyzési tapasztalattal, egy olyan kultúrával, mely mára kiveszett a Scuderiából” – mondta a szakember a Corriere dello Sport című lapnak adott interjújában.

„Ők már nem egy csapat, hanem egy csoportnyi ijedt ember. A félelem tölti ki a légkört. A srácok nem vállalnak kockázatot, mert félnek a kirúgástól.”

Nemrégiben egyébként komoly átszervezéseket hajtott végre a Ferrari, egy sokkal horizontálisabb struktúrát alakítottak ki kevesebb főnökkel – Baldisserri azonban nem támogatja mindezt.

„Ez semmit sem jelent. A Forma-1-ben olyannak kell lennie a parancsnoki láncnak, mint egy hadseregben. Az elsőszámúak azért vannak, hogy utat mutassanak, motiválják az embereket, döntsenek – ha pedig hibázol, nem kellene, hogy kirúgjanak érte. Ez történt [James] Allisonnal, aki egy óriási veszteség.”

Allison még júliusban távozott a Ferraritól, helyét Mattia Binotto vette át – Baldisserri szerint azonban nem az olasz a megfelelő ember a technikai igazgatói posztra.

„Mattia tudja, hogyan motiválja az embereket, rengeteg tapasztalata van, de nem egy technikai igazgató. Tudja, hogy nem tud autót tervezni, nincs szaktudása a karosszériával, az aerodinamikával és a mechanikával kapcsolatban. Inkább csapatfőnöknek lenne jó.”

Baldisserri szerint a Ferrarinak el kellene érnie azt is, hogy Sebastian Vettel összekapja magát.

„Räikkönen sokkal jobban teljesít, mint 2015-ben, Vettel viszont sokkal rosszabbul. Fontos lenne a Ferrarinak, hogy összekapja magát és kitartson mellette, legalább rövid távon.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!