A Ferrarinak többet kellett volna tennie a „túl emberi” Vettelért?

Fotó: Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel, Ferrari
A Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi tesztpilótája, Luciano Burti szerint a maranellói istálló nem tett meg mindent azért, hogy levegye a nyomást Sebastian Vettel vállairól 2018-ban.

A Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi tesztpilótája, Luciano Burti szerint a maranellói istálló nem tett meg mindent azért, hogy levegye a nyomást Sebastian Vettel vállairól 2018-ban.

A német versenyző Lewis Hamiltonnal szemben tavaly is alulmaradt a világbajnoki címért folytatott küzdelemben, vereségéhez pedig egyéni- és csapathibák egyaránt hozzájárultak.

Vettel egyik legsúlyosabb hibája az volt, amikor a Német Nagydíjon vezető helyről esett ki, miután elrontotta az egyik féktávot a nedves pályán.

„Apró hiba volt, ami előfordul, és balszerencsés volt, hogy rosszkor történt rossz helyen, és komoly következményekkel járt” – mondta Burti a Motorsport.com című lapnak.

A volt F1-es pilóta szerint ha olyasvalaki ült volna a csapatfőnöki székben a Ferrarinál, mint Jean Todt, Vettel gyorsabban felállt volna a padlóról.

„Onnan kezdve szerintem egy olyasvalaki, mint Jean Todt, jó visszajelzéseket adhatott volna neki. Azt gondolom, a hibája miatt Vettel utána a maga harcát vívta. Amint rákerül az emberre egy ilyen nyomás, és versenyzőként azt mondogatja magának, hogy ’a következő körben, vagy a következő kanyarban nem hibázhatok’, hibázni fog.”

„Szerintem ez történt vele. Habár ő egy nagyszerű bajnok, túlságosan is emberi, és ha ilyen érzések vannak benne, az nem használ neki.”

„Egyedül volt, és egy olyasvalaki, mint Jean Todt, sokat jelentett volna, visszaterelgethette volna a helyes útra. Mert az nem normális, hogy egy négyszeres világbajnok ilyen sok hibát elkövet, ráadásul néha ilyen buta hibákat.”

Burti korábban a Jaguar és a Prost színeiben versenyzett az F1-ben, 2002 és 2004 között pedig a Ferrarinál tesztelt.

A brazil azt mondja, a Ferrari vezetősége az elmúlt években egyszerűen nem volt olyan hatékony, mint annak idején, még Todt irányítása alatt.

„A Ferrari egy kicsit talán elveszítette azt a fajta vezetést, amit Jean megadott nekik. Én dolgoztam Stefano Domenicalival is, aki egy igazán remek fickó. Nem tudom, milyen volt a csapat, amikor ő volt a főnök [2008 és 2014 között], de miután elhagyta a Ferrarit, soha nem volt meg az a ritmus, ami korábban.”

„Egy kicsit tudok Arrivabenéről is még azokból az időkből, amikor ott voltam, hiszen ő volt a Philip Morris vezetője. Véleményem szerint ő nem volt jó vezető, mert nem volt benne szimpátia, mindig nagyon távolságtartó volt velünk, és soha nem tudtam, hogy miért.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!