A Ferrarinak többet kellett volna tennie a „túl emberi” Vettelért? - F1VILÁG.HU

A Ferrarinak többet kellett volna tennie a „túl emberi” Vettelért?

HIRDETÉS
A Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi tesztpilótája, Luciano Burti szerint a maranellói istálló nem tett meg mindent azért, hogy levegye a nyomást Sebastian Vettel vállairól 2018-ban.
Fotó: Scuderia Ferrari

A Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi tesztpilótája, Luciano Burti szerint a maranellói istálló nem tett meg mindent azért, hogy levegye a nyomást Sebastian Vettel vállairól 2018-ban.

A német versenyző Lewis Hamiltonnal szemben tavaly is alulmaradt a világbajnoki címért folytatott küzdelemben, vereségéhez pedig egyéni- és csapathibák egyaránt hozzájárultak.

Vettel egyik legsúlyosabb hibája az volt, amikor a Német Nagydíjon vezető helyről esett ki, miután elrontotta az egyik féktávot a nedves pályán.

„Apró hiba volt, ami előfordul, és balszerencsés volt, hogy rosszkor történt rossz helyen, és komoly következményekkel járt” – mondta Burti a Motorsport.com című lapnak.

A volt F1-es pilóta szerint ha olyasvalaki ült volna a csapatfőnöki székben a Ferrarinál, mint Jean Todt, Vettel gyorsabban felállt volna a padlóról.

„Onnan kezdve szerintem egy olyasvalaki, mint Jean Todt, jó visszajelzéseket adhatott volna neki. Azt gondolom, a hibája miatt Vettel utána a maga harcát vívta. Amint rákerül az emberre egy ilyen nyomás, és versenyzőként azt mondogatja magának, hogy ’a következő körben, vagy a következő kanyarban nem hibázhatok’, hibázni fog.”

„Szerintem ez történt vele. Habár ő egy nagyszerű bajnok, túlságosan is emberi, és ha ilyen érzések vannak benne, az nem használ neki.”

„Egyedül volt, és egy olyasvalaki, mint Jean Todt, sokat jelentett volna, visszaterelgethette volna a helyes útra. Mert az nem normális, hogy egy négyszeres világbajnok ilyen sok hibát elkövet, ráadásul néha ilyen buta hibákat.”

Burti korábban a Jaguar és a Prost színeiben versenyzett az F1-ben, 2002 és 2004 között pedig a Ferrarinál tesztelt.

Hirdetés

A brazil azt mondja, a Ferrari vezetősége az elmúlt években egyszerűen nem volt olyan hatékony, mint annak idején, még Todt irányítása alatt.

„A Ferrari egy kicsit talán elveszítette azt a fajta vezetést, amit Jean megadott nekik. Én dolgoztam Stefano Domenicalival is, aki egy igazán remek fickó. Nem tudom, milyen volt a csapat, amikor ő volt a főnök [2008 és 2014 között], de miután elhagyta a Ferrarit, soha nem volt meg az a ritmus, ami korábban.”

„Egy kicsit tudok Arrivabenéről is még azokból az időkből, amikor ott voltam, hiszen ő volt a Philip Morris vezetője. Véleményem szerint ő nem volt jó vezető, mert nem volt benne szimpátia, mindig nagyon távolságtartó volt velünk, és soha nem tudtam, hogy miért.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!