Verstappen vs. Ocon

A Force India nem kér a fizetős versenyzőkből

A Force India alakulatát irányító Vijay Mallya szerint egyáltalán nem helyes, ha olyan versenyzők kapnak versenyzői lehetőséget a Forma-1-ben, akik pusztán anyagi hátterük miatt kerülhettek tűzközelbe.


A Force India alakulatát irányító Vijay Mallya szerint egyáltalán nem helyes, ha olyan versenyzők kapnak versenyzői lehetőséget a Forma-1-ben, akik pusztán anyagi hátterük miatt kerülhettek tűzközelbe.

Az indiai kiscsapat F1-es bemutatkozása óta azt a politikát követi, hogy a tehetséget az anyagiak elé helyezi versenyzői kiválasztásakor – Mallya szerint minden csapatnak így kellene tennie, máskülönben teljesen felhígul a királykategória mezőnye.

A Force India jelenleg a Paul di Resta – Adrian Sutil párossal versenyez a Forma-1-ben, és bár a feltételezések szerint utóbbi versenyző jelentős szponzori pénzzel tért vissza a csapathoz 2013-ra, a vezérkar állítja, a teljesítmény alapján dőlt el, hogy őt, nem pedig Jules Bianchit ültetik egyik autójukba.

Az előszezonban a csapat mélyreható elemzést hajtott végre, mely során összehasonlította a két pilóta teszteken nyújtott teljesítményét – végül pedig Sutil felé billent a mérleg nyelve.

„Nagyon rossz üzenete van annak, ha egy versenyző fizetős pilótákat szerződtet” – mondta Vijay Mallya az AUTOSPORT-nak.

„Én konzultáltam a mérnökökkel és a technikai igazgatóval a versenyzőkérdésben, különösen a 2013-as idényt megelőzően, idén ugyanis két pilóta közül kellett választanunk, és végül Adrian Sutil mellett döntöttünk.”

„Ez főként azért volt, mert legfőbb technikai szakembereink az ő szerződtetését javasolták. Egyáltalán nem szeretném, hogy az autóba fektetett erőfeszítéseik kárba vesznének a versenypályán azért, mert nem a lehető legjobb versenyzőt választottuk.”

„Én nem a fizetős versenyzőkre hajtok, hanem a tehetségesekre, és ezt a politikát fogjuk folytatni a továbbiakban is.”

A Force India egyébként a bajnokság második felében egy újabb tehetséges fiatalnak ad lehetőséget: James Calado már a hétvégi Olasz Nagydíj első szabadedzésén lehetőséget kap a csapattól.

„Lenyűgözött minket James Calado” – mondta Mallya. „Első igazi F1-es tesztjén nagyszerű munkát végzett. Ő volt az első a listámon a harmadik számú versenyzői státuszra.”

 

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták: Ilyen lesz a Racing Point F1-es autója

Torontóban, egy ünnepélyes prezentáció keretében mutatta be 2019-es Forma-1-es versenyautójának kinézetét a Racing Point F1 csapata. Az elmúlt években Force India néven ismertté vált istálló az előttünk álló szezonban a Sergio Perez – Lance Stroll kettőssel vág neki a világbajnoki küzdelmeknek.

Nem lesz Lola a Force Indiából

Szerette volna használni a Lola nevet a Forma-1-ben a Force India, ám végül Racing Point néven folytatja szereplését a csapat 2019-ben.

Friss hírek