A Forma-1 jövője miatt aggódik a Ferrari - F1VILÁG.HU

A Forma-1 jövője miatt aggódik a Ferrari

HIRDETÉS

A Ferrari Forma-1-es csapatának elnöke, Luca di Montezemolo a minap utalt arra, véleménye szerint Bernie Ecclestone-nak szép lassan ideje háttérbe vonulnia.


A Ferrari Forma-1-es csapatának elnöke, Luca di Montezemolo a minap utalt arra, véleménye szerint Bernie Ecclestone-nak szép lassan ideje háttérbe vonulnia.

A szakember a maranellói gárda szokásos karácsony előtti médiaebédjén beszélt aggodalmairól a Forma-1 jövőjét illetően, és elmondta többek között azt is, komoly változtatásokra van szükség úgy a sportág irányítását, mint a szabályokat illetően.

„Olyan emberekre van szükségünk, akik sokkal modernebben gondolkodnak” – mondta Montezemolo.

„Ugyanez igaz az én vállalatomra is. Néhány év múlva már nem én leszek itt, valaki más érkezik majd. Mindig mondom Bernie-nek, hogy az egyemberes show-knak már vége van. Muszáj magad köré építeni egy csapatot, előre kell tekinteni.”

Montezemolo elmondta, sokkal több figyelmet kellene fordítani a tradicionális versenyhelyszínekre ahelyett, hogy olyan országokba utaznak el, ahol egyáltalán nem kíséri nagy érdeklődés a Forma-1 küzdelmeit.

„Néhány helyszínen a bokszutca olyan, mintha egy sivatag lenne. Azt hiszik, olyan jó az nekünk, ha a semmi közepén versenyzünk közönség, rajongók és mindenféle szenvedély nélkül? Teljesen rideg az egész, nem szeretem.”

„Szem előtt kell tartani a jövőt, és akkor kell dönteni, amikor épp virágzó időszakot élünk meg. Máskülönben akkor kell döntést hozni, amikor épp bajban vagyunk, az pedig soha nem jó.”

Montezemolo beszélt arról is, az idei évben több olyan dolog is volt, ami egyáltalán nem nyerte el tetszését.

„Láttam olyan autókat, amik nem feleltek meg a szabályoknak, de ahelyett, hogy diszkvalifikálták volna őket, csak megkérték a csapatokat, hogy változtassanak a következő versenyre” – magyarázta, utalva a Red Bull csapatára, melyet az idény során több alkalommal is megvádoltak ellenfelei.

Hirdetés

„De mindenekelőtt elmondanám, rettentően sajnálom, hogy manapság nincs mód arra, hogy technológiákat vegyünk át a versenypályáról a közutakra, a fejlesztéseket ugyanis túl sok területen fagyasztották be, és túl fontos az aerodinamika.”

A Ferrari elnökének a teszttilalommal kapcsolatban is határozott véleménye van.

„Tulajdonképpen teljesen nevetséges. Az FIA nem ellenzi a dolgot, mi sem, akkor meg mi a probléma? Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a tesztek nem csupán az autók fejlesztésére valók, de arra is, hogy lehetőséget adjunk a támogatóknak és a fiatal versenyzőknek.”

Montezemolo szerint tarthatatlan, hogy a kiscsapatok felzárkóztatását úgy próbálja megoldani az FIA, hogy nehéz helyzetbe hozza a nagy gyári alakulatokat.

„Továbbra is jelentős a különbség a kiscsapatok és a nagycsapatok között, de egyszerűen nem lehet, hogy mindent a legalacsonyabb szintre szorítunk vissza. Ha nincsenek meg a megfelelő forrásaik és struktúráik, akkor egy alacsonyabb kategóriában kellene versenyezniük. Ebben a témában teszek majd egy javaslatot, mely a harmadik autó lehetőségéről szól majd. Ez lehetővé tenné a kisebb csapatoknak, hogy viszonylag olcsón egy versenyképes autót vásároljanak, így könnyebben tudnának maguknak támogatókat is találni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!