Niki Lauda

A Honda már a 2019-es motorfejlesztésekre fókuszál

Fotó: Scuderia Toro Rosso
Fotó: Scuderia Toro Rosso

Azok után, hogy megállapodást kötött a Red Bull Racing Forma-1-es csapatával, a Honda már gőzerővel dolgozik 2019-es motorfejlesztésein.

A japán gyártó és az osztrák istálló múlt héten jelentették be, 2019-től közös utakon folytatják – habár a végleges szerződést az F1VILÁG információi szerint még nem írták alá a felek.

A Honda 2015-ben, a McLaren partnereként tért vissza a száguldó cirkuszba, és 3 éven át szállított motorokat a brit istállónak. Ez a 3 év azonban kiábrándító eredményeket hozott – elsősorban a motorok gyengesége és megbízhatósága miatt.

A Honda és a McLaren útjai így a 2017-es évad végén különváltak: a brit istálló a Renault-motorjaival folytatta, míg a Honda a Toro Rosso partnere lett.

A Hondának idén sikerült jelentős előrelépéseket tennie V6-os erőforrásával, az új fejlesztésű motorspecifikációt pedig a Kanadai Nagydíjon vetette be a gyártó – mely végül meggyőzte a Red Bull F1-es csapatát.

Mivel a versenyzők az idei szezonban csak 3 erőforrást használhatnak fel büntetlenül, a különféle motorspecifikációk bevetésének lehetőségei is korlátozottak – egy fejlesztéssel azonban még szeretnének elkészülni a japánok.

„Ami a kutatási és fejlesztési részleget illeti, nyilván dolgozni fogunk a harmadik specifikáción” – mondta Jamamoto Maszaszi, a Honda motorsport-igazgatója.

„De ezzel párhuzamosan már nagy figyelmet fordítunk a jövő évi specifikációkra. Az idei motorspecifikációról már döntés született, szóval a szezon második felében már jórészt a 2019-es motor fejlesztésére fókuszálunk. De mindenki más így tesz majd.”

A McLarennel történt fiaskó után bátor döntésnek tűnhet, hogy a Honda bevállal még egy istállót, ráadásul egy olyan topcsapatot, mint a Red Bull, Jamamoto szerint azonban nincs okuk aggodalomra.

„A McLarennel eltöltött 3 év nagyon-nagyon fontos volt, mert három éven át tanulhattunk. Megtanultuk, hogy mi történt a Forma-1-be való visszatérésünk, illetve azon időszak között, amikor utoljára itt versenyeztünk.”

„És aztán idén összeállítunk a Toro Rossóval, amiből egy csodálatos és kiváló együttműködés lett, most pedig készen állunk a következő lépésre. Ez pedig az, hogy versenyeket nyerjünk. Úgy érezzük, hogy helyes döntés összeállni a Red Bull-lal.”

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek