Verstappen vs. Ocon

A Lotus szerint tévedett a Pirelli Indiában

A Lotus pályaműveletekért felelős igazgatója, Alan Permane szerint túlságosan óvatos volt a Pirelli Indiában akkor, amikor javaslatot tett a csapatok felé a maximális etaphosszokra vonatkozóan.


A Lotus pályaműveletekért felelős igazgatója, Alan Permane szerint túlságosan óvatos volt a Pirelli Indiában akkor, amikor javaslatot tett a csapatok felé a maximális etaphosszokra vonatkozóan.

A vasárnapi futamot megelőzően az olasz gumigyártó azt tanácsolta a csapatoknak, a lágy keverékkel legfeljebb 15, a közepessel pedig maximum 35 kört tegyenek meg a versenyen.

A Lotus ezzel szemben egyike volt azon csapatoknak, mely a legtöbbet profitált abból, hogy a lehető legtovább kint tartotta versenyzőit a pályán: Romain Grosjean 47 kört futott a keményebb keverékkel, míg Kimi Räikkönen 55 kört tett meg ugyanezzel a vegyülettel.

Alan Permane elárulta, a futamot megelőzően konzultált az FIA illetékeseivel, hogy megbizonyosodjon arról, csapatát nem büntetik meg akkor, ha a lehető legtovább kint maradnak autói a pályán egy garnitúra gumival.

„Beszéltem Charlie-val [Whiting – az FIA versenyigazgatója] délelőtt, hogy meggyőződjek arról, megengedi-e mindezt, és abszolút így volt” – mondta a Lotus főmérnöke.

„Nem volt kötelező betartani a Pirelli ajánlását, és a legproblémásabb csapatuk tudott csak 35 kört megtenni. Mi tudtuk, hogy kényelmesen megyünk sokkal többet ennél.”

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier hozzátette, teljes mértékben kiáll technikai gárdájuk döntése mellett.

„A saját visszajelzéseink helyesek voltak. Örülünk, hogy megmutattuk, a Pirelli tévedett.”

A Lotus – illetve több más csapat, köztük a Force India – akciója egyébiránt kiverte a biztosítékot a Pirellinél. A vállalat motorsport-főnöke, Paul Hembery elárulta, egyáltalán nem örültek annak, hogy többen figyelmen kívül hagyták tanácsaikat.

„Csalódottan láttuk, hogy bizonyos csapatok ellenszegültek ajánlásainknak, és sokkal tovább használták a keverékeket annál, mint amit tanácsoltunk nekik” – fogalmazott Hembery.

 

Kapcsolódó cikkek

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Íme a Pirelli első 2019-es gumiválasztásai

Nyilvánosságra hozta a 2019-es Forma-1-es idény első versenyeire szánt gumiválasztásait a száguldó cirkusz abroncsszállítója, a Pirelli. Az olasz gyártó a következő idényre leegyszerűsíti abroncsainak elnevezését:

Friss hírek