A McLaren csak tisztázni szeretné a szabályokat - F1VILÁG.HU

A McLaren csak tisztázni szeretné a szabályokat

HIRDETÉS

A McLaren Mercedes ügyvezető igazgatója, Martin Whitmarsh is úgy gondolja, hogy hatalmas csapás lenne az egész Forma-1 számára, ha a Fellebbviteli Bíróság honlapi meghallgatásán Lewis Hamiltonnak ítélnék az idei világbajnoki címet.

A McLaren Mercedes ügyvezető igazgatója, Martin Whitmarsh is úgy gondolja, hogy hatalmas csapás lenne az egész Forma-1 számára, ha a Fellebbviteli Bíróság honlapi meghallgatásán Lewis Hamiltonnak ítélnék az idei világbajnoki címet.

Mindezek ellenére a szakember elmondta, szükséges volt a McLaren fellebbezése, mert egyszer s mindenkorra tisztázni kell a szabályokat.

“Nem lenne szerencsés, de szükség van arra, hogy megtudjuk, miként működnek a szabályok, és hogyan zajlik az egész procedúra” – mondta Whitmarsh az Autosportnak adott nyilatkozatában a londoni meghallgatás előtt.

“1999-ben a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságon buktuk el a konstruktőri bajnoki címet a Ferrarival szemben, miután úgy ítélték meg, hogy mégsem volt illegális az olaszok oldalsó terelőlemeze. Sajnáltuk a dolgot, de elfogadtuk a döntést.”

A McLaren a Brazil Nagydíj után nyújtotta be fellebbezését a stewardok döntése ellen, miszerint sem a BMW Sauber, sem pedig a Williams istállót nem büntették meg, pedig felmerült a gyanú, hogy az említet két csapat autóiban a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű volt az üzemanyag a versenyen.

Hamilton egy ponttal kapott csak ki Raikkönentől a bajnoki címért folytatott versenyben, miután a hetedik pozícióban végzett a szezonzárón. Azonban ha a Williams, illetve a BMW versenyzőit megbüntetik, és kizárják a Brazil Nagydíjról, a brit pilóta felugorhat a negyedik helyre, mellyel elegendő pontot gyűjtene ahhoz, hogy bezsebelje az idei vb-címet.

Whitmarsh bevallotta, jobban szeretné, ha a pályán dőlne el a bajnoki cím sorsa, így Hamilton esetleges bajnokká avatása nem feltétlenül lenne győzelem a McLaren számára.

“Nem akarok még a Fellebbviteli Bíróság döntése előtt ítélkezni, azonban lehet arról vitatkozni, mit jelent a győzelem. Azonban, mint a rajongók többsége, mi sem szeretnénk azt, hogy a bíróságon dőljön el a bajnoki cím sorsa” – magyarázta Whitmarsh, aki védelmébe vette csapatát a fellebbezés kapcsán.

“Nem értettük a stewardok döntését. Az FIA stewardok kollégája, az FIA technikai delegátusának vezetője, Jo Bauer szerint a Williams és a BMW Sauber autóiban hűtött üzemanyagot találtak, amely ellenkezik a szabályokkal, és amivel előnyre tehettek szert ellenfeleikkel szemben. Az FIA sportfelügyelői ennek ellenére úgy döntöttek, nem zárják ki a versenyből a szóban forgó csapatokat. Egyszerűen nem értettük, miért történt ez, és még most sem tudjuk annak pontos okát.”

“Számunkra már az győzelem lesz, ha tisztázzuk a szabályokat, és megtudjuk, mi is állt a brazil sportfelügyelők döntésének hátterében. Nem csak miattunk van szükség a szabályok tisztázására, hanem mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hőmérsékletű üzemanyaggal futhat a 2008-as szezonban” – tette hozzá Whitmarsh.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!