Verstappen vs. Ocon

A Mercedes nem érti, hogyan javult ennyit a Ferrari motorja

Fotó: Formula 1

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff elismerte, egyelőre fogalmuk sincs arról, a Ferrarinak hogyan sikerült ilyen komoly előrelépéseket tennie V6-os motorjával a 2018-as szezon során.

Kétségtelen, hogy a Ferrari már télen is nagyot lépett előre, és a szezon kezdete óta is gőzerővel dolgozik fejlesztésein – nemcsak a kasztnit, hanem az erőforrást tekintve is.

A Scuderia a Kanadai Nagydíjon vetette be V6-os erőforrásának második specifikációját, miközben a Mercedesnek megbízhatósági problémák miatt Franciaországban sikerült ezt megtennie. A Ferrarinál pedig nem dőlnek hátra: a Magyar Nagydíjon partnercsapatai, a Haas és a Sauber már a harmadik motorspecifikációt használhatták, melyet várhatóan a gyári istálló is megkap a nyári szünet után, a motorigényes spái és monzai pályákra.

A Mercedes motorsport-főnöke, Toto Wolff újságírói kérdésre elárulta, nem igazán tudják, a Ferrarinak hogyan sikerült ilyen komoly előrelépéseket tennie idén.

„Nem értjük. Csak annyit látunk, hogy sokkal jobb teljesítményre voltak képesek az elmúlt pár versenyen, és egyre csak javulnak” – mondta a szakember.

„Keményen kell nyomnunk a kasztni és a motor tekintetében is, hogy javítani tudjunk a teljesítményünkön. Nagyon komplex folyamat ez, de ez a teljesítmény ott van.”

A Mercedesnél jelenleg a 2.1-es motorspecifikációt használják, Wolff pedig elárulta, könnyen lehet, hogy még egy darabig várni kell az új specifikációra.

„Andy [Cowell – a Mercedes motorrészlegének vezetője] egy rendkívül motivált fickó. Mint ahogy az összes munkavállalója. Látjuk, hogy mit lehet elérni, és mit kell elérni. Jelenleg egy érdekes szakaszban járunk a harmadik erőforrással, próbáljuk feltérképezni, hogy mekkora teljesítménynövekedést tudunk elérni Spáig és Monzáig.”

„Csak akkor tudjuk eldönteni, hogy el kell-e halasztanunk a bevetését, ha már tudjuk ezeket a számokat.”

Arra a kérdésre, hogy a Mercedesnek vajon sikerül-e olyan mértékben fejlődnie, mint a Ferrarinak, Wolff így felelt: „Ez egy nagyon összetett dolog, egyáltalán nem ilyen egyszerű.”

„A jelenlegi szabályozás „érettsége” miatt már nehéz úgy extra teljesítményt találni, hogy ne ártanánk a megbízhatóságnak. Minden kísérletet, melyet annak érdekében teszünk, hogy javítsunk a teljesítményen, úgy kell elvégeznünk, hogy ne ártsunk vele a megbízhatóságnak, hiszen egy kiesés könnyebben megöl minket a bajnokságban, mint az utolsó tizednyi teljesítmény.”

„Szóval nagyon nehéz jobb teljesítményt kisajtolni az erőforrásokból egy olyan szinten, melyen nagyon hatékonynak is kell lennünk. De kihívásnak nagyszerű.”

Fotó: F1VILÁG

A pletykák szerint a Ferrari egy különleges akkumulátormegoldást alkalmaz, melynek köszönhetően gyorsabban tudja visszanyerni, majd felhasználni az energiát, mint riválisai. Wolff azt mondja, a Mercedes mindent megtesz azért, hogy felzárkózzon.

„Andy Cowell és csapata – beleértve a kasztniba való integrálásért felelős csapatot, illetve John Owent – minden követ megmozgat azért, hogy utolérjük őket.”

Hiába a motorerőbeli hátrány, a Mercedes jelenleg az egyéni és a konstruktőri pontversenyben is megelőzi a Ferrarit.

 

Kapcsolódó cikkek

Simán ment a Mercedes első napja Barcelonában

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is dolgozhatott a Mercedes Forma-1-es csapatának új autójával hétfőn, Barcelonában. A két versenyző összesen 150 kört tett meg a W10-essel.

Vettel a leggyorsabb az első barcelonai tesztnapon

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének nyitónapján. Kimi Räikkönen számára nem indult könnyen a nap, ám végül produktív napot zárt a katalán fővárosban.

F1-es teszt: Vettel a leggyorsabb délelőtt

Hétfőn megkezdték a tesztelést a Forma-1 csapatai Barcelonában – a Ferrari számára jól indult a nap, Kimi Räikkönen azonban az Alfa Romeóval már pár perc után a sóderágyba csúszott.

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Friss hírek