A Mercedes nem kapott írásos engedélyt az FIA-tól - F1VILÁG.HU

A Mercedes nem kapott írásos engedélyt az FIA-tól

HIRDETÉS

Tovább gyűrűzik a Mercedes Forma-1-es csapatának tesztbotránya – a legfrissebb hírek szerint a német istálló hiába állítja, nem kapott engedélyt a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) arra, hogy 2013-as versenyautójával vegyen részt barcelonai gumitesztjén.


Tovább gyűrűzik a Mercedes Forma-1-es csapatának tesztbotránya – a legfrissebb hírek szerint a német istálló hiába állítja, nem kapott engedélyt a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) arra, hogy 2013-as versenyautójával vegyen részt barcelonai gumitesztjén.

A Mercedes a Pirelli felkérésére a múlt hónapban három napon át tesztelt a katalán fővárosban. Miután a riválisok Monacóban minderről tudomást szereztek, a Red Bull Racing és a Ferrari azonnal panaszt emelt, kiderült ugyanis, a német istálló idei versenyautójával dolgozott a Spanyol Nagydíjat követően.

A Mercedesnél kezdettől fogva állítják, az FIA engedélyével vitték pályára 2013-as modelljüket, a monacói versenybírók azonban nemrég a Nemzetközi Automobil Szövetség Nemzetközi Törvényszékének továbbították az ügyet – a csapat sorsáról tehát Párizsban döntenek majd.

A Sport Bild című német lap a minap arról számolt be, az FIA állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting nem adott írásos engedélyt a Mercedesnek arra, hogy a W04-es versenygéppel teszteljen 1000 km-t. Bár az angol szakembert valóban megkeresték, Whiting kijelentette, csak akkor dolgozhatnak a 2013-as autóval, ha az összes többi csapatot tájékoztatják erről, és ebbe minden istálló kivétel nélkül beleegyezik.

A médium szerint Whiting a Monacói Nagydíjat megelőző hétfőn, négy nappal a program lebonyolítása után szerzett tudomást a Mercedes gumitesztjéről, majd néhány nappal később tájékoztatta erről a Forma-1-es versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) három vezetőjét, Sebastian Vettelt, Pedro de la Rosát és Jenson Buttont. Egy nappal ezután pedig a Red Bull és a Ferrari hivatalos tiltakozást nyújtott be a brackley-i gárda ellen.

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff állítja, eszük ágában sem volt titokban tartani a tesztet, értesüléseink szerint azonban mind Lewis Hamilton, mind Nico Rosberg az eredetitől eltérő sisakfestéssel körözött Barcelonában. Sőt, állítólag még maguk a Mercedes szerelői is azt hitték, egy 100 km-es filmforgatást hajt végre a csapat, és csak akkor lett gyanús nekik, hogy mi is történik, amikor a versenyzők egyre több kört tettek meg a pályán.

Wolff szerint a Spanyol Nagydíjat követően teljesen nyilvánvaló volt, hogy a Mercedes néhány napig még Barcelonában marad, és nem érti, a rivális csapatoknak miért nem tűnt fel az, hogy a brackley-i gárda tagjai nem pakolják el sietősen felszerelésüket, ahogy vasárnap esténként szokták. A pletykák szerint azonban a Mercedes igenis pakolászott, magyarán azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy elhagyja Barcelonát. A titkolózás ténye mellett szól az is, hogy a Mercedes nem a futamot követő hétfőn, hanem csak szerdán kezdte meg a körözést a katalán ringen.

„Ha előbb értesítettük volna a csapatokat, akkor a teszt létre sem jöhetett volna, mert már korábban benyújtották volna tiltakozásukat” – idézi Paul Hembery szavait a Sport Bild.

A Mercedes sorsáról tizenkét, egymástól független bíró dönt majd a következő 45 napban, Párizsban, a címvédő Sebastian Vettel szerint azonban teljesen nyilvánvaló, hogy a Monacói Nagydíjon győztes istálló szabályt szegett – ráadásul komoly előnybe is került ezáltal.

Hirdetés

„Az autók még korai fejlődési szakaszban vannak – ha idény közepén lehetőség van arra, hogy valahol teszteljenek három napig, akkor az óriási segítség” – magyarázta a német Kanadában.

„Teljesen egyértelmű a szabályszegés. Nem tudom pontosan, milyen gumikat teszteltek, de azt gondolom, az ember mindig tanul valamit, ha a pályán van.”

„Elvégre biztosan fogsz olyan gumikat tesztelni, amilyeneket már használtál, vagy amilyeneket fogsz használni, szóval ebben a tekintetben minden egyes kör számít.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!