A Mercedes óriási hangsúlyt fektetett a gumikezelésre - F1VILÁG.HU

A Mercedes óriási hangsúlyt fektetett a gumikezelésre

HIRDETÉS
A Mercedes Forma-1-es csapatánál keményen dolgoztak azért, hogy új, W10-es kódjelű versenyautójuk „sokkal finomabban” bánjon az abroncsokkal, mint elődei.
Fotó: Mercedes

Bár a német istállónak tavaly sikerült jelentős előrelépéseket tennie ebben a tekintetben, a csapat mérnökei, és maguk a pilóták sem voltak teljesen elégedettek azzal, ahogy a W09-es versenyautó a Pirelli abroncsaival bánt.

James Allison technikai igazgató elárulta, rengeteg energiát fektettek abba, hogy előrelépéseket tegyenek a gumikezelést tekintve.

„A W09-es kezelése nagy előrelépés volt a meglehetősen egyedi W08-ashoz képest” – mondta a szakember.

„Sikerült versenyképesnek lennünk olyan pályákon, ahol a korábbi években szenvedtünk. Viszont még így sem voltunk annyira jók, mint bizonyos versenytársaink a hátsó abroncsok teljesítményének megőrzését tekintve.”

„Keményen dolgoztunk a felfüggesztésen és az aerodinamikai karakterisztikán, hogy egy olyan autóval álljunk elő, mely jóval finomabban bánik a gumikkal. Remélhetőleg így versenyképesek tudunk lenni a versenyek minden szakaszában, és a versenynaptár valamennyi pályáján.”

A Mercedes emellett nagy hangsúlyt fektetett az autó súlyának csökkentésére is, az elmúlt években ugyanis a hosszú tengelytáv miatt ez meglehetősen komoly fejtörést okozott a mérnököknek.

Allison elárulta, igazán „agresszív” súlycsökkentő programot vittek véghez az autó minden területén.

„Bár a minimumsúlyt megemelték 10 kg-mal 2019-re, a súlycsökkentés továbbra is igazán komoly kihívás a jelenlegi F1-es autók esetében. Egyesével sorra vettük azokat az elemeket, melyek kicsit túlsúlyosak voltak 2018-ban, és agresszív elemzésnek vetettük alá őket, hogy tovább spóroljunk a súllyal.”

„Néhány komponens esetében óriási, fél kilogrammos nyereségről is beszélhetünk, míg más összetevőkről néhány grammról. De ezek együttesen komoly, több kilogrammos nyereséget jelentenek, melyet az aerodinamika, a felfüggesztés és az erőforrás területén hasznosíthatunk, ezáltal növelhetjük a teljesítményt.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!