HírekKiemelt

A Mercedes szerint nem károsodott Hamilton motorja

Fotó: Pirelli

Nem érte károsodás Lewis Hamilton versenyautójának motorját azt követően, hogy az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon szorosan követte Sebastian Vettelt, csapata pedig jelezte felé, kezd túlmelegedni a V6-os erőforrás.

Hamilton a pole pozícióból vágott neki a melbourne-i versenynek, és bár az első etapban magabiztosan vezetett, a virtuális biztonsági autós fázis, illetve egy kalkulációs probléma keresztülhúzta számításait.

Vettel ugyanis elé tudott kerülni, és bár Hamilton a verseny második felében folyamatosan üldözte őt, előznie végül nem sikerült.

Sőt, a britnek végül fel kellett adnia a győzelem hajszolását, motorja ugyanis megfelelő hűtés hiányában elkezdett túlmelegedni.

A Mercedes vezető mérnöke, Andrew Shovlin a minap elárulta, valóban közel jártak a hőmérsékleti határértékekhez.

„Hallhatták, ahogy a rádión szóltunk Lewisnak, hogy kezd túlmelegedni a motor, ami ténykérdés, ha az autók ilyen közel vannak egymáshoz, és nem jut elég levegő a hűtőnyílásokba, hogy hűtést biztosítsanak” – mondta a szakember.

„Elég közel volt a hőmérsékleti határértékhez, és nagyon komolyan monitoroztuk ezeket a határokat. El lehet menni ezekig a határokig, csak nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy átlépjük őket.”

„Lewis esetében rendben voltunk. Csak a határ környékén voltunk, és hallhatták, ahogy Lewis mondta a rádión, hogy nem tud előzni, és elkezd inkább vigyázni a motorra.”

„Azon a ponton visszavett, és elkezdte hűteni az autót. Ilyenkor le is lehet tekerni a motort, hogy ne dolgozzon olyan keményen – de meggyőződésünk, hogy az erőforrás jó állapotban van.”

A bahreini versenyhétvége előtt a Mercedes megvizsgálja majd újra Hamilton motorját, ám nem tervezik, hogy bármely elemét is kicserélik a szezon második futamára.

„Elég korlátozottak a lehetőségeink a különféle tesztekre vonatkozóan, hiszen nem használhatjuk a motort, csak ha már ott vagyunk Bahreinben” – fogalmazott.

„Jelenleg ez Lewis egyetlen motorja, ami használatban van. Bahreinben és Kínában is ugyanezt használja majd, és folyamatosan figyeljük, hogy biztosítani tudjuk, minden rendben vele.”

Szólj hozzá!


Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már?
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Charlie Whiting elárulta, olyan autókat szeretnének a 2021-es szezontól, melyekkel könnyű követni egymást,…