A Mercedest kritizálja a Red Bull csapatfőnöke

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner szerint „nem fair”, hogy a Red Bull stratégája, James Vowles úgy érezte, vállalnia kell a felelősséget egy hibáért az Osztrák Nagydíjon, hogy Lewis Hamiltont megnyugtassák.

A múlt vasárnapi versenyen Vowles többször is beszélt Hamiltonhoz a csapatrádión – amit egyébként nem sűrűn szokott megtenni –, miután a Mercedesnél hibáztak a stratégiát illetően, és nem hívták ki a bokszba az angolt, amikor érvénybe lépett a virtuális biztonsági autós rendszer. A szakember azt mondta Hamiltonnak, hogy ő hibázott, a csapat így szerette volna motiválni a négyszeres világbajnokot.

Horner elárulta, nem érti, hogyan merülhetett fel ilyen helyzet, mint ahogy azt sem, miért kellett kiemelni a Mercedes vezető stratégáját.

„Mindig nehéz kiismerni más csapatok fortélyait, de van valami, amit csapatként meg kell tenned: mégpedig csapaként nyerni, és csapatként veszíteni” – mondta a Red Bull főnöke.

„Ezért is beszélünk mi ritkán – siker vagy hiba esetén is – egyénekről, mert az unfair helyzetbe hozza az egyént, és nyomást helyez rá. A mi filozófiánk csapatként az, hogy kollektív felelősséget vállalunk, nem pedig egyénit.”

„Természetesen kell, hogy legyen felelősségre vonhatóság, de ezzel a megfelelő környezetben kell foglalkozni, zárt ajtók mögött, nem pedig nyilvános fórumon.”

Horner szerint az is furcsa, hogy Vowlesnak közbe kellett lépnie, hogy motiválja Hamiltont.

„Soha nem dolgoztam együtt Lewisszal, és nem tudom, mitől pipul be, és mitől nem, de ez elég bizarr dolog volt. Belökni valakit a busz elé, hogy arra motiváljuk a versenyzőt, hogy gyorsabban körözzön, és a negyedik helyről feljöjjön az elsőre.”

A brit szakember kifejtette, a Red Bullnál soha nem fordulhatna elő ilyen.

„Én nem így dolgozom. Az én nézőpontom és szerepköröm csapatfőnökként az, hogy meg kell védenem a munkaerőt, és meg kell bizonyosodnom arról, hogy a lehető legjobb módon tüntetjük fel őket – a jó és a rossz napokon egyaránt.”

 

Kapcsolódó cikkek

Bottas nagyon aggódott a dupla kerékcsere miatt

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas elárulta, nagyon aggódott amiatt, hogy csapatának sikerül-e hiba nélkül teljesítenie a vasárnapi Kínai Nagydíjra betervezett dupla kerékcserét.

Friss hírek