A mezőny nem győzi motorokkal a következő szezont?

A jövőre érvénybe lépő új motorszabályok miatt egész egyszerűen elképzelhetetlen, hogy 2014-ben húsznál több futamot rendezzenek a Forma-1-ben.


A jövőre érvénybe lépő új motorszabályok miatt egész egyszerűen elképzelhetetlen, hogy 2014-ben húsznál több futamot rendezzenek a Forma-1-ben.

A száguldó cirkusz csapatai a múlt hétvégi Olasz Nagydíjat megelőzően kapták kézhez a következő idény tervezetét, melyben 21 verseny szerepelt – Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló üzletember azonban Monzában kijelentette, New Jersey-vel is tovább folynak a tárgyalások, így nem kizárt, hogy 22 futam kerül bele a jövő évi naptárba.

Bár az elmúlt években a kibővült versenynaptár „csupán” financiális kihívásokkal állította szembe a Forma-1 csapatait, 2014-re vonatkozóan a helyzet jóval komplikáltabb.

A jövőre érvénybe lépő új motorszabályok szerint ugyanis egy versenyző szezononként mindössze 5 V6-os turbómotort használhat el, ami még a kibővített naptár nélkül is nehéz feladat elé állítja az alakulatokat.

Az AUTOSPORT című angol szaklap úgy tudja, legalább egy motorgyártó tárgyal a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), hogy kifejezze fenntartásait az üggyel kapcsolatban.

Az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) a hónap végén, Horvátországban ül össze legközelebb – várhatóan a meetinget követően publikálják majd a jövő évi előzetes versenynaptárat.

Elméletben a sportot irányító testület módosíthat a technikai szabályokon, így az sem kizárt, hogy az eredetileg tervezett öt helyett a versenyzők hat motort használhatnak majd évente. A nemzetközi sportkódex 199c cikkelye ugyanis kimondja, a szabályokat legfeljebb 20 nappal a nevezési határidő előtt le kell fektetni – a jövő évi bajnokságra pedig október 21-től nevezhetnek a csapatok.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

OSRAM

window.onload = function() { googletag.cmd.push(function() { var avtracker = googletag.defineSlot('/28240038/0415_f1vilag_pr_lead', [1, 1],'div-gpt-ad-1570612870170-0').addService(googletag.pubads()); googletag.display('div-gpt-ad-1570612870170-0'); googletag.pubads().refresh([avtracker]); }); }

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!