A Renault az adatok manipulálásával vádolja a Red Bullt

Fotó: Red Bull Racing
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 24: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during final practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 24, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Komoly előrelépést vár a Honda erőforrásaitól 2019-ben a Red Bull, a Renault-nál viszont azt állítják, az energiaital-gyárosok csak manipulálják az adatokat, hogy rossz színben tűntessék fel őket.

Komoly előrelépést vár a Honda erőforrásaitól 2019-ben a Red Bull, a Renault-nál viszont azt állítják, az energiaital-gyárosok csak manipulálják az adatokat, hogy rossz színben tűntessék fel őket.

A Red Bull 2010 és 2013 között sorozatban négy világbajnoki címet nyert a Renault-val karöltve, a V6-os hibrid erőforrások bevezetése óta azonban partnerségük nem volt eredményes, a felek viszonya pedig igencsak megromlott.

Ez vezetett odáig, hogy a Red Bull is a Renault útjai 2019-ben különválnak: az osztrák istálló a Hondával lép szövetségre, miután idén testvércsapata, a Toro Rosso révén közelről figyelemmel kísérhette a japánok teljesítményét.

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko azt mondja, bár nyertek 4 versenyt 2018-ban, gyenge és megbízhatatlan motorjuk miatt jelentős lemaradásban voltak a többiekhez képest.

„Kezdettől fogva a B-ligában voltunk. Volt, hogy az időmérőn 70 lóerő hiányzott. Ez persze pályafüggő volt, előfordult, hogy kevesebb. De átlagosan 40 lóerő lemaradásban voltunk” – mondta a szakember a Motorsport-Total.com című internetes lapnak adott interjújában.

„A GPS-adataink alapján teljesen világos volt, hogy mennyit veszítünk az egyenesekben, és mennyit nyerünk a kanyarokban – így jöttek ki azok az értékek, amiket említettem. Amikor a Ferrari motorját csúcsra járatták, ezek a számok még extrémebbek voltak.”

Marko azt mondja, véleménye szerint a Honda erőforrásaival jóval többször szállhatnak majd harcba a Mercedesszel és a Ferrarival 2019-ben.

„Azon számok alapján, amiket kapunk, igazán optimisták vagyunk a teljesítményt tekintve is. A Honda motorban már most több van, mint a Renault-ban. Ha ezeket az értékeket kombináljuk a saját GPS-adatainkkal, akkor a Mercedes és a Ferrari régiójába kerülünk.”

Fotó: Red Bull Racing

Mindeközben a Renault-nál azt mondják, nem igaz, amit a Red Bull állít, és a Honda V6-os erőforrásai még mindig le van maradva saját motorjaiktól. Cyril Abiteboul, a francia gyártó F1-es főnöke szerint a Red Bull manipulálja az adatokat.

„A Honda még mindig 20 kW-tal le van maradva tőlünk” – mondta a francia szakember.

„Tudom, mit állít a Renault. De álcázzák a tényeket és manipulálják az adatokat. Értem, hogy mit akarnak elérni ezzel a kommunikációs stratégiával, de semmiféle bizonyítékuk nincs, ami alátámasztaná ezt, sőt, épp ellenkezőleg: a Honda 20 kW-tal mögöttünk jár.”

Helmut Marko mindazonáltal állítja, nagyon optimisták a következő szezont illetően, a Honda ugyanis 2018-ban már bizonyította, milyen komoly fejlődést képes elérni.

„Teljes az eufória Milton Keynes-ben, óriási az optimizmus. Mielőtt aláírtuk a szerződésünket a Toro Rosso részéről, kaptunk egy tervet arra vonatkozóan, hogy milyenek is lesznek a fejlesztések, és ami a legfontosabb, sikerült folyamatosan javítani a teljesítményen.”

„Néhány hete Milton Keynes-ben megtartottuk az első komolyabb stratégiai találkozónkat a Hondával, hogy átbeszéljük a részleteket, és amiért eddig a Toro Rosso volt felelős, most Miton Keynes-be kerül a Red Bull Racinghez. Szerencsére alig 10 percre vagyunk a Honda európai központjától, ami még gyorsabbá és szorosabbá teszi ezt az együttműködést.”

Fotó: Red Bull Racing

A Red Bull tanácsadója persze tudja, nem lesz könnyű az első közös év, és pontosan tudja, 2019-ben még nem fognak a Mercedes és a Ferrari elé kerülni a motorteljesítményt tekintve, mint ahogy műszaki gondjaik is lesznek.

„Természetesen a riválisok sem alszanak. Viszont ők már annyira elöl járnak, hogy nem fognak olyan nagyot előrelépni, mint mi, akik 10-15 kW lemaradásban vannak.”

„Azt is tudjuk, hogy a stabilitás nehéz lesz, és talán nem lesz elég a három motor. De ha jól választjuk ki a pályákat, pár kör után odaérhetünk az elejébe, ahogy azt Verstappen idén már bizonyította. Ezt tudatosan építettük fel akkor, amikor tudtuk, hogy motorcsere miatt büntetést kapunk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!