A Renault kiszállhat a szingapúri botrány miatt - F1VILÁG.HU

A Renault kiszállhat a szingapúri botrány miatt

HIRDETÉS

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone attól tart, hogy a Renault a szezon végén kivonulhat a királykategóriából, ha beigazolódik, hogy csalással szerezte meg a győzelmet a tavalyi Szingapúri Nagydíjon.

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone attól tart, hogy a Renault a szezon végén kivonulhat a királykategóriából, ha beigazolódik, hogy csalással szerezte meg a győzelmet a tavalyi Szingapúri Nagydíjon.

Az FIA megerősítette, hogy vizsgálatot indított a francia alakulat ellen, mert új információk kerültek a birtokába, amik azt bizonyíthatják, hogy a vezetés arra kérte Nelson Piquet-t, hogy törje össze autóját, ezzel győzelemhez segítve csapattársát, Fernando Alonsót.

Már tavaly is felreppent a hír, miszerint a Renault távozását fontolgatja, ám azután, hogy Alonso két győzelmet is szerzett a szezon utolsó versenyein, megmenekült a csapat.

Igen ám, de ha beigazolódik, hogy a Renault valóban csalt a sport történetének első éjszakai versenyén, és manipulálta a végeredményt, komoly büntetésre, akár egy szezonos eltiltásra is számíthat, ami komoly következményeket vonhat maga után.

“Nincs szükségünk az ilyen dolgokra jelen pillanatban” – mondta Ecclestone, aki attól tart, hogy a Honda és a BMW példáját követve, a Renault is elhagyja a Forma-1-et.

“Fennáll a veszélye annak, hogy elhagyják a sportot, azonban bízom abban, hogy ez nem fog megtörténni, bár erre is fel kell készülni. Sokat nem tudok az ügyről, csak annyit, hogy Flavio (Briatore – csapatfőnök) azt állítja, ő semmit nem tud erről.”

“Úgy gondolom, az FIA minden részletre kiterjedően kivizsgálja az ügyet. Megpróbálja feltárni a valóságot. Bizonyára nagyon csalódottak lennének, ha kiderülne, valósak azok a vádak, amikkel illették a csapatot.”

“Ha a vádak beigazolódnak, akkor attól tartok, hogy nagyon sok gond lesz, veszélyes helyzet áll majd elő. Azonban egyelőre még nem tudhatjuk, hogy mi igaz az egészből, lehet, hogy csak egy újabb spekuláció az egész.”

“Mindenesetre mindez nem tesz jót a sportnak, hiszen sokan komoly pénzekkel fogadnak a versenyekre, ami jó dolog, de ez megváltozhat, ha kiderül, hogy valami gond van az eredményekkel, azokat manipulálják.”

A brit üzletember azt is elmondta, hogy vélhetően nehéz lesz bizonyítani a csapat bűnösségét, hacsak valóban nincsenek perdöntő bizonyítékok, melyek véleménye szerint magától az érintett féltől, a július végi Magyar Nagydíj után menesztett, és most igencsak feldúlt Piquet-től származhatnak.

Hirdetés

“Ha csak a fiatal Piquet mondja ezt, mert ezzel akar visszavágni csapatfőnökének, az egy dolog, ettől még senki nem fogja elítélni a Renault-t. Azonban ha valóban vannak kézzel fogható bizonyítékok a csapat ellen, akkor máris más a helyzet.”

“Nem lesz egyszerű, de minden azon múlik, milyen eredménnyel zárul a vizsgálat” – mondta Ecclestone, aki szerint Piquet is bajba kerülhet, ha bűnösnek találják a Renault-t, és vélhetően végleg lemondhat arról, hogy valaha is újra az F1-ben versenyezhessen.

“Ha igazak a vádak, akkor Piquet is legalább olyan nagy bajba kerülhet, mint a csapat. Ha azt mondom neked, hogy menj, rabolj bajnokát és téged elfognak, akkor nem mondhatod azt, hogy ’Nézzék, Bernie ötlete volt az egész, ő mondta ezt’. Az egész fura nekem, és nem tudom, mi az igazság” – tette hozzá.

Amennyiben az FIA bizonyítékokat talál a csapat ellen, minden bizonnyal összehívja a Motorsport Világtanácsot, hogy megvitassa az ügyet. A Renault a figyelmeztetéstől kezdve, a pénzbírságon, a versenyekről való eltiltáson át, a bajnokságból való kizárásig, bármilyen büntetést kaphat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!