A Suzuka-specialista Vettelé a pole pozíció - F1VILÁG.HU

A Suzuka-specialista Vettelé a pole pozíció

HIRDETÉS

Zsinórban negyedik pole pozícióját szerezte Suzukában Vettel, akit ezúttal csak csapattársa, Webber tudott megszorongatni. Button váltócserét követő rajtbüntetése miatt Kobayashi rajtol a 3. helyről.



Zsinórban negyedik suzukai pole pozícióját szerezte meg Sebastian Vettel, akit ezúttal csak csapattársa, Mark Webber tudott megszorongatni. Jenson Button váltócserét követő rajtbüntetése miatt a hazai versenyére készülő Kobayashi rajtol a 3. helyről.

Az előrejelzéseknek megfelelően meleg, napos idő volt az időmérő kezdetén Suzukában, esőtől nem kellett tartania a csapatoknak.

Az első tíz per után Felipe Massa állt az élen, de várhat volt, hogy a Ferrari brazilját túlszárnyalják majd az első etap második „félidejében”. A harmadik szabadedzés legjobbja, Sebastian Vettel első gyorskörével meg is előzte a brazilt.

Ők kemény gumikon jutottak tovább, de a hajrára már a legtöbb autóra felkerültek a lágy abroncsok is. Így ugorhatott az élmezőnybe Nico Hülkenberg és Pastor Maldonado, Kimi Räikkönen pedig át is vette a vezetést Vetteltől, aki ekkor már a bokszból szemlélte az eseményeket.

A legjobb időeredménnyel Romain Grosjean jutott tovább, megelőzve a két Saubert – akiket Vettel a hétvége titkos favoritjainak tart.

A forgalom ismét problémát okozott, és ezúttal is Bruno Senna volt az egyik, aki joggal bosszankodhatott. Ezúttal Jean-Eric Vergne tartotta fel, és ez elég volt ahhoz, hogy a Williams pilótája egy hajszállal éppen lecsússzon a Q2-ről. További pikantéria, hogy az utolsó helyen éppen a vétkes, Vergne jutott tovább. Nem lenne meglepő, ha a Toro Rosso versenyzője utólag rajtbüntetést kapna. Michael Schumachernél is rezgett a léc, de a Mercedes klasszisa végül a 16. idővel továbbment.

A Q2 abból a szempontból már reálisabb képet adott, hogy mindenki a lágy gumikat használta. A legutóbbi három suzukai pole pozíciót megszerző Sebastian Vettel 1:31.501-gyel jelezte, tovább nyújtaná ezt a remek sorozatot.

Első mért körével Vettel mellett Jenson Button és Mark Webber is bebiztosította Q3-as helyét. Meglepő módon Fernando Alonso első nekifutásra nem volt túlságosan meggyőző, de végül javítani tudott.

Hirdetés

Nem kis meglepetésre több nagy név számára is a Q2 jelentette a végállomást. Massa a hétvégén eddig jól szerepelt Suzukában, most viszont csak 11. lett. Kiesett a két Mercedes is, valamint Pastor Maldonado sem folytathatta a Williamsszel. Paul di Resta is kiesett, ahogyan a két Toro Rosso is.

Schumacher helyzetét tovább rontja, hogy ő Szingapúrból az ott okozott baleset miatt tízhelyes rajtbüntetést hozott magával Japánba, vagyis jelen állás szerint a 23. helyről kell majd rajtolnia vasárnap.

A tízperces utolsó etapban Vettel továbbra is brillírozott, és leginkább csapattársa, Mark Webber volt rá veszélyes. A két McLaren és a két Lotus tett meg mért kört az első percekben, a többiek a hajrára tartogatták minden puskaporukat.

Az utolsó percek azonban nem alakultak túl jól: Kimi Räikkönen kicsúszott, és az emiatt érvénybe lépő sárga zászlós jelzésnél mindenkinek el kellett vennie a gázt. Grosjean és Kobayashi így is javítani tudott (nekik ugyebár nem is volt Q3-as mért körük korábban). És a japán negyedik lett, de mivel a közvetlenül előtte végző Jenson Button váltócsere miatt öthelyes rajtbüntetést kap, így az előkelő harmadik helyről startolhat majd hazai versenyén.

A pole pozíció a papírformának megfelelően Sebastian Vettelé lett, aki immáron zsinórban negyedszer rajtolhat az élről Suzukában. A legutóbbi három futamból kettőt meg is tudott nyerni (2009, 2010), holnap ebben a statisztikai mutatóban is előrébb léphet egyet.

Vettel és Kobayashi közül Webber indulhat majd, míg a negyedik hely Button büntetése után Grosjeané lett. Mögöttük Perez, Alonso, Räikkönen, a csapattársa, Hamilton elé visszacsúszó Button sorakozik majd fel a rajtrácsra. A 10. helyről az utolsó etapban mért kört sem futó Hülkenberg indult volna, de mint kiderült, nála is váltót kellett cserélni, így ő a 15. helyre esett vissza.

A Japán Nagydíj vasárnap magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!