A száradó pályán a Red Bull kibérelte az első rajtsort - F1VILÁG.HU

A száradó pályán a Red Bull kibérelte az első rajtsort

HIRDETÉS

Eleinte vizes pályán, de immáron eső nélkül fejezte be a szombatról elhalasztott időmérő utolsó két etapját a mezőny Melbourne-ben. Az idény első pole pozícióját Vettel szerezte meg Webber és Hamilton előtt.


Eleinte vizes pályán, de immáron eső nélkül fejezte be a szombatról elhalasztott időmérő utolsó két etapját a mezőny Melbourne-ben. Az idény első pole pozícióját Vettel szerezte meg Webber és Hamilton előtt.

Az időjárás nem sokat változott a szombatihoz képest, de legalább a magyar idő szerint hajnali 1 órára kiírt második és harmadik időmérős etap pótlásának megkezdésekor már nem esett. Ez egy pillanatnyi állapot volt (ami végül végig kitartott), mert korábban nagy eső áztatta meg a melbourne-i pályát, így a mezőny vizes aszfalton folytatta a tegnap megkezdett kvalifikációt.

A versenyben maradt 16 pilóta a köztes (intermediate) esőgumikon kezdett, és mivel nem esett, ezért a pálya állapota, és így a köridők is percről percre javultak.

Ismét Nico Rosberg kezdett a legjobban, aki a szombati Q1-ben is a leggyorsabb volt. A Mercedes pilótája ideiglenesen leszorult az első helyről, de a második etap hajrájában ismét bizonyította, nem véletlenül beszélt arról a halasztás után, hogy esélyük lehetett volna az első rajtsorra.

Az ideális ív olyan mértékben száradni kezdett, hogy előbb a McLaren, majd a Williams és a Toro Rosso is feltette autóira a szuperlágy slick gumikat. Hamar kiderült, hogy ez még korai volt, és ennek Buttont leszámítva mindenki megitta a levét – ő is csak azért jutott tovább, mert még idejében visszakérte az intermediate gumikat.

A Q2-ben így kiesett Valtteri Bottas, Sergio Perez (a McLaren bocsánatot is kért az új igazolástól), Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne is. Ugyan intermediate gumikon rohamoztak, de Adrian Sutil (Force India) és Nico Hülkenberg (Sauber) sem jutott a Q3-ba.

Az utolsó tízperces etapban már egyértelműen eljött a sima futófelületű abroncsok ideje, ekkor már az intermediate gumik voltak a lassabbak. Sebastian Vettel ugyan megcsúszott első mért körén, de így is az élre állt. A pálya viszont rohamosan javult, így a köridők és a sorrend is folyamatosan változott – leszámítva az első helyet.

Az idény első pole pozícióját ugyanis Vettel szerezte meg magabiztos előnnyel, és a Red Bull pénteken tapasztalt dominanciája ismét kirajzolódott: a címvédő mellől a csapattárs, Mark Webber rajtol majd. Hozzájuk Lewis Hamilton tudott a legközelebb férkőzni, ő a Mercedesszel hat tizedmásodperccel volt lassabb, mint a címvédő.

Mögöttük rangsorolták a két Ferrarit, Felipe Massa az év első versenyén rögtön legyőzte csapattársát, Fernando Alonsót, ők a negyedik és az ötödik helyről rajtolhatnak. A vizes aszfalton a mezőnyt uraló Nico Rosberg végül csak a hatodik rajtkockát szerezte meg. A negyedik sorból majd a két Lotus várja a rajtjelet, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean sorrendben.

Hirdetés

A top10 utolsó két helyét Paul di Resta (Force India) és a mclarenes Button szerezte meg. Az utolsó etap is bizonyította, hogy száraz aszfalton a Red Bull a legjobb, a McLarennek pedig valóban nehézségei vannak még. Persze a versenyig, sőt, magán a futamon is újra eshet majd, ami felülírhatja a most kirajzolódó erősorrendet.

A 2013-as idény első versenye, az Ausztrál Nagydíj magyar idő szerint vasárnap reggel 7 órakor rajtol.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!