A teljes sztori: Így szerződött Räikkönen a Sauberhez - F1VILÁG.HU

A teljes sztori: Így szerződött Räikkönen a Sauberhez

HIRDETÉS
Fotó: Scuderia Ferrari

Számos részletet árult el Kimi Räikkönen szerződtetésével kapcsolatban a Sauber Forma-1-es csapatát irányító Frederic Vasseur.

Räikkönen a 2018-as szezon végén távozik a Ferraritól, F1-es pályafutását azonban folytatja, hiszen 2 évre szóló megállapodást írt alá a Sauberrel.

A finn versenyző annak idején, 2001-ben a hinwili gárda színeiben mutatkozott be az F1-ben, jövőre pedig mindent megtesz majd azért, hogy hozzásegítse a Saubert a minél jobb eredményekhez.

A Sauber csapatfőnöke, Fred Vasseur megerősítette, akkor kezdődtek meg az egyeztetések, amikor Monzában kiderült, a Ferrari nem tartja meg Räikkönent 2019-re.

„Semmiféle egyeztetés nem volt előtte, sokkal inkább csak spekulációk voltak ezek a paddockban” – fogalmazott.

„Rögtön a Ferrari döntése után kezdtünk el egyeztetni, amikor világossá vált, hogy Charles távozni fog, Kimi pedig a piacra kerül.”

Räikkönen szerződtetésében kulcsszerepet játszott Beat Zehnder csapatmenedzser, aki lényegében már a kezdetektől tagja a Sauber alakulatának. A finn versenyzővel 2001 óta baráti viszonyt ápol a „Jégember”.

„Beattel állt kapcsolatban” – folytatta Vasseur.

„De csak úgy, ahogy én kapcsolatban állok Cyril Abiteboullal, vagy néhány más fickóval a paddockban – csak mert évek óta ismerjük egymást. De nem kezdtünk el korábban egyeztetni, hiszen nem volt világos számomra, hogy marad-e, vagy sem a Ferrarinál, és nem akartam zűrt kreálni.”

Hirdetés

„Tökéletesen tudtam, hogy először a Ferrarinak kell döntenie a felállásáról.”

Fotó: Scuderia Ferrari

Bár a megállapodás bejelentésekor sokan azt gondolták, a Ferrari segítségével került Räikkönen a Sauberhez, a csapatfőnök elárulta, az olaszok egyáltalán nem vettek részt az egyeztetésekben.

„A Ferrari semmilyen formában sem volt érintett. De őszintén szólva azt gondolom, szerintem örülnek a helyzetnek, hiszen remek a kapcsolatuk Kimivel – ahogy Maurizio [Arrivabene] is mondta, Kimit a család részének tekintik.”

„Ők is örülnek annak, hogy Kimi helyet talált magának máshol, és ő is örül a következő projektnek. De semmilyen formában nem voltak érintettek a köztünk lezajlott diskurzusban.”

Amikor aztán Vasseur és Zehnder személyesen is találkoztak Räikkönennek, a dolgok felgyorsultak.

„Nem akarok túlzottan belemenni a tárgyalás részleteibe, de nagyon sima egyeztetés volt. Kétszer találkoztunk, ennyi volt. Ittunk együtt egy kávét, én megkérdeztem, ’mit szeretnél csinálni?’, ő pedig azt válaszolta, hogy ’versenyezni akarok’. Mire én: ’Én is, csináljuk!’”.

„Szerintem voltak komolyabb ajánlatai is a miénknél. A pénzt tekintve ez a megállapodás nyilván egy erőfeszítés a részünkről, de részéről sokkal inkább az. A legjobb példa a motivációra.”

„Már az első találkozón meggyőzött a motivációjáról, mert a jó kérdésekre fókuszált: ’Mi a helyzet a szimulátorral?’, Milyen a kapcsolat a Ferrarival?’, Hogyan működik a csapat?’, Ki lesz a főmérnök?’, Hogy állunk a jövő évi autóval?’”.

„Ezekre fókuszált, a kérdések a teljesítményre vonatkoztak. Imádtam ezt a fajta hozzáállást, és tudom, hogy ezzel a hozzáállással nagy segítség lesz számunkra.”

Fotó: Alfa Romeo Sauber

„Mondtam neki, hogy átszervezés zajlik nálunk, csapatépítés, és hogy vonzónak kell lennünk a szponzorok számára, mindenki számára. Tetőtől talpig elkötelezettnek kell lennünk – beleértve a versenyzőket is. Ő pedig azt válaszolta: ’Nem akarok haszontalan dolgot végezni’.”

„Imád versenyezni, és szerintem élvezni fogja. Több időt tölthet el a csapattal, és jöhet a gyárunkba. Első alkalommal, amikor beszéltünk, mondta, hogy ’Tudok jönni a workshopotokra’. Része akar lenni a projektnek, és ez talán sokkal könnyebb velünk, mint mással.”

Räikkönen szempontjából az is komoly érv volt, hogy a Saubernél technikai igazgatóként Simone Resta tevékenykedik, aki korábban a Ferrari kulcsembere is volt.

„Már egy hónapja a jövő évi autóra összpontosítunk. Az autó teljes mértékben Simone hatáskörében készül. Ez szintén meggyőzte Kimit – tudja, hogy Simone nálunk van, tudja, hogy elég korán elkezdtünk a 2019-es autón dolgozni, sokkal korábban mint bárki más.”

Bár Räikkönen számára a Ferrarinál mindig a győzelemre való törekvés volt a cél, lehet, hogy jövőre meg kell elégednie azzal, ha rendszeresen a top 10-ben zárja a versenyeket. Vajon ez mennyire motiválja majd a 2007-es év bajnokát?

„Nem tudom, hol fogunk tartani jövőre. De jobban szeretném, ha a top 5-ben lennénk a bajnokságban, mintha nyernénk egy futamot. Tavaly a Q2 volt számunkra a cél, most a Q3-ban, és boldogabbak vagyunk, ha bekerülünk a Q3-ba, mint a Ferrari, vagy a Mercedes, ha pole-t szerez” – mondta Fred Vasseur.

„Ha Kimi teljesen elkötelezett, és teljesen belefolyik a dolgokba, meg fogja érteni a folyamatot, és ki tudunk tűzni egy közös célt. És ha az ember élvezi, ha eléri ezt a célt, akkor nem számít, hol is van ez a cél pontosan.”

Räikkönen a fejlesztésekből is jócskán kiveheti a részét, hiszen rendkívül sok tapasztalattal rendelkezik, ráadásul visszajelzései is igazán meggyőzőek.

„Beszéltem egy kicsit erről Beattel is. És néhány olyan szakemberrel, akik itt voltak akkor is, amikor Kimi először volt a csapat versenyzője. Nincsenek már sokat, de mindenkinek ugyanaz volt az érzése vele kapcsolatban.”

„Kiválónak tartják a technikai érzékét, nagyon erősek a visszajelzései. Amikor egy csapatnál 450 ember dolgozik, sokkal fontosabb, hogy legyen egy ilyen fickó, mint amikor kétszer, vagy háromszor ennyien tevékenykednek egy istállónál. Versenyzői oldalról egy erős vezetőre van szükségünk. Nagyon erősek a visszajelzései, és ő az egyik legjobb, ha nem a legjobb.”

Fotó: Alfa Romeo Sauber

Räikkönen érkezése a motiváció szempontjából is nagy lendületet ad a Saubernek.

„A gyárban a reakció óriási volt. Nagy lökést ad, amikor egy olyasvalaki, mint Kimi csatlakozik a projekthez – jelezvén, hogy bízik a csapatban. Nagy önbizalmat ad, ha a srác előttem, aki egy világbajnok, úgy gondolja, hogy jó munkát tudok végezni.”

„A tervezői irodában voltam, amikor kiküldtük a belső e-mailt, hogy Kimi csatlakozik hozzánk, a reakció pedig ez volt: ’Hűha!’”.

„Ugyanezt a lökést megkaptuk, amikor az Alfa Romeo csatlakozott. Előtte úgy kellett önéletrajzok után kutatnunk, de aztán hirtelen tonnaszám elkezdtek jönni. Szerintem ugyanez lesz a helyzet Kimi szerződtetése után is. Ez is fontos, a szakemberek szerződtetése. Nem a mennyiség a lényeg, meg kell találni a megfelelőt.”

„Ha a paddock meg van győződve arról, hogy egy erős projektünk van, akkor sokkal több önéletrajzot kapunk majd, és Kimi is kiveszi a részét a motivációból. Meg fogja győzni a srácokat a paddockban. Ha Kimi csatlakozik a Sauberhez, és hisz a projektben, akkor bárki más megteheti.”

Vasseur hozzátette, az, hogy a 2007-es év világbajnoka náluk folytatja, a szponzorkeresést is nagyban megkönnyíti.

„Kimi bejelentése nagy lökés volt a marketing szempontjából is. Hétről hétre látjuk majd a hatásait. A rajtrácson jövőre is ő lesz az egyik világbajnok Sebastian Vettel és Lewis Hamilton mellett. Mindenhonnan kapunk ajánlatokat, szponzoroktól… Nagyon furcsa érzés. Talán még én is alábecsültem a hatást. Nem vagyok nagy rajongója a közösségi médiának, de szerintem ez egy óriási dolog.”

„Arra, hogy Kimi csatlakozik a Sauberhez, 12 hónapja nem lehetett számítani. De 12 hónapja sehol sem voltunk. El sem tudtam volna képzelni, hogy meg tudjuk győzni Kimit arról, hogy csatlakozzon hozzánk. De köszönhetően a vállalat minden egyes tagjának, sikerült, mert remek előrelépést értünk el. Szerintem Kimi élvezni fogja a versenyzést velünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!