A versenyhétvégék lebonyolítása is változik az F1-ben - F1VILÁG.HU

A versenyhétvégék lebonyolítása is változik az F1-ben

HIRDETÉS
Azok után, hogy a Motorsport Világtanács (WMSC) szerdán jóváhagyta, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtökön bejelentette a 2021-es Forma-1-es szabályokat. A számos technikai változás mellett a sportszabályzat is sok ponton módosul – például a versenyhétvégék lebonyolítását tekintve.
F1 2021

Bár korábban javaslatként felmerült, hogy az edzések lebonyolításán is változtassanak, ezt végül elvetették, így 2021-től is két, egyenként másfél órás szabadedzést rendeznek pénteken, a szombati időmérő előtt pedig egy egyórás gyakorlás kerül lebonyolításra.

Az eddigi, négynapos formátum viszont valamelyest módosul – pontosan azért, hogy az esetlegesen bővülő versenynaptár miatt levegyenek némi terhet a versenyzők és a csapatok válláról.

Az eddig tradicionálisan csütörtökön megtartott sajtótájékoztatót 2021-től már pénteken bonyolítják le, az első szabadedzés előtt. Emellett a versenyautók hivatalos gépátvételét is pénteken ejtik majd meg.

Fontos változás a csapatok munkafolyamatai szempontjából, hogy 2021-től már a harmadik szabadedzés kezdetétől a parc ferme szabályai vonatkoznak a versenyautókra – magyarán, azokon lényegi változtatásokat már nem lehet eszközölni a versenyig az utolsó gyakorlás kezdetétől.

A harmadik szabadedzésen ráadásul a versenyautók már csak olyan konfigurációval gurulhatnak pályára, mint amilyennel átestek a pénteki gépátvételen. Ez azt jelenti, hogy a pénteki szabadedzéseken van lehetőség fejlesztések tesztelésére, ám csak azok az újítások maradhatnak fent a versenygépeken, melyek már a gépátvételen is fent voltak az autón, a többi újítást a hétvége hátralévő részére le kell szerelniük a csapatoknak.

Fontos változás az is, hogy a 2021-es idénytől kezdve minden csapatnak legalább két szabadedzésen lehetőséget kell biztosítania egy olyan versenyzőnek, aki legfeljebb két F1-es nagydíjon állt eddig rajthoz. A sportág vezetői ezzel azt kívánják elérni, hogy a fiatal generáció több lehetőséget kapjon.

Bár korábban szó volt arról, hogy a hagyományos időmérőket időmérő futamok válthatják, erről egyelőre nem esik szó a szabálykönyvben. Ahogyan arról az F1VILÁG.HU is beszámolt, Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója azt szerette volna, ha 2020-ban három versenyhelyszínen kísérleti jelleggel tesztelik a megoldást, ezt azonban végül két csapat – köztük a világbajnok Mercedes – elutasította.

A 2021-es regulák változtatásához viszont jövő áprilisig még nincs szükség a csapatok egyhangú jóváhagyására, így nem kizárt, hogy a most nyilvánosságra hozott regulák – köztük a versenyhétvégék lebonyolítására vonatkozó szabályok – még módosulnak.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!