A viharos szél okozta Alonso balesetét - F1VILÁG.HU

A viharos szél okozta Alonso balesetét

HIRDETÉS

Kizárta a műszaki hiba lehetőségét Fernando Alonso múlt vasárnapi, barcelonai balesete kapcsán a McLaren Forma-1-es csapata. Egyelőre nem tudni, hogy a versenyző tesztelhet-e a héten.


Kizárta a műszaki hiba lehetőségét Fernando Alonso múlt vasárnapi, barcelonai balesete kapcsán a McLaren Forma-1-es csapata. Egyelőre nem tudni, hogy a versenyző tesztelhet-e a héten.

A spanyolok kétszeres világbajnoka a múlt heti katalán teszt zárónapján szenvedett balesetet, melyet követően a barcelonai kórházba szállították.

Bár a McLaren az elsődleges orvosi vizsgálatok után kijelentette, Alonso nem szenvedett sérüléseket, a versenyző a kórházban töltötte az éjszakát.

Alonso menedzsere, Luis Garcia Abad a Twitteren tett közzé egy fotót a kórházban fekvő Alonsóról, jelezvén, hogy nincs ok az aggodalomra.

A McLaren csapata hétfőn, nem sokkal ezt követően adott ki sajtóközleményt, melyben megerősíti, Alonso rendben van – arról azonban, hogy autóba ülhet-e a csütörtökön kezdődő utolsó előszezoni teszten, csak később születik döntés.

A világbajnok versenyző balesete kapcsán számos teória napvilágot látott az elmúlt egy napban, a McLaren ezeket igyekezett megcáfolni, utalva arra, hogy az erős szél döntő szerepet játszott a balesetben.

Hirdetés

„Az autója kisodródott a 3-as kanyarban, ami egy gyors, emelkedő jobbos. A tapadás elvesztése instabilitást okozott, Fernando próbált visszatérni a pálya belső ívére, az autó visszanyerte a tapadást, majd nekiütközött a falnak” – áll a McLaren közleményében.

„A vizsgálataink azt mutatják, hogy a balesetet a kiszámíthatatlan, viharos szél okozta, ami más versenyzőket (pl. Carlos Sainz Jr.) is hasonlóképp érintett.”

„Kategorikusan kijelenthetjük, hogy nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Fernando autójával bármiféle mechanikai probléma lett volna.”

„Azt is megerősíthetjük, hogy semmiféle aerodinamikai nyomásvesztést nem rögzítettünk, ami azt bizonyítja, hogy az autóval aerodinamikailag is minden rendben volt annak ellenére, hogy jelentős G-erők hatottak rá.”

A McLaren cáfolja azt is, hogy Alonso már a becsapódás előtt eszméletét vesztette, hiszen „padlóig nyomta a féket és váltogatott lefelé, hogy lelassítsa az autót”.

„Azt is kijelenthetjük, hogy semmiféle elektromos kisülés vagy bármi szokatlan nem történt az autó ERS-rendszerében, sem a baleset előtt, sem közben, sem utána. Ez pedig megcáfolja azokat a híreszteléseket, melyek nemrégiben terjedtek el azzal kapcsolatban, hogy Fernando elektromos hiba miatt esetleg eszméletlen volt. Ez egész egyszerűen nem igaz.”

„Az adatok jól mutatják, hogy egészen az első becsapódásig padlóig nyomta a féket, miközben váltott lefelé – márpedig ez eszméletlen állapotban nem lett volna lehetséges.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!