Alonso felvirágoztatná a Ferrarit - F1VILÁG.HU

Alonso felvirágoztatná a Ferrarit

HIRDETÉS

Fernando Alonso elárulta, ő és csapata mindent megtesz azért, hogy a következő években a maranellói alakulat újra domináns szerepet töltsön be az autósportok csúcsosztályában.



Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres világbajnoka elárulta, ő és csapata mindent megtesz azért, hogy a következő években a maranellói alakulat újra domináns szerepet töltsön be az autósportok csúcsosztályában, így 2012-ben a világbajnoki cím az elsődleges céljuk.

257 ponttal Alonso a negyedik helyen zárta az idei bajnokságot, míg a Ferrari harmadik lett a konstruktőrök versenyében a szezon során végig domináló Red Bull, valamint legfőbb kihívója, a McLaren Mercedes mögött.

A kétszeres világbajnok a The New York Timesnak adott nyilatkozatában elmondta, összességében rendkívül elégedett az idei évvel, hiszen úgy érzi, olyannyira összekovácsolódott a Ferrarival, hogy minden esélyük meglesz a Red Bull legyőzésére 2012-ben.

„Teljesítmény tekintetében az idei év nagy előrelépés volt számunkra a tavalyi idényhez képest” – fogalmazott a spanyol. „2010-ben még csak ismerkedtünk egymással, idén pedig megpróbáltunk kijavítani azokat a problémákat, melyek tavaly hátráltattak bennünket.”

„Idén maximalizálni tudtuk az autóban rejlő potenciált minden egyes versenyen, ezzel pedig nagyon elégedett vagyok. Talán nem volt olyan versenyképes autónk, mint tavaly, ám így is harmadikak vagyunk a bajnokságban – szóval az idei évben nagy eredményt értünk el.”

„Javítottunk a bokszkiállásokon, a rajtokon, melyekkel tavaly nem voltunk teljesen elégedettek. Sikerült jobbá tenni a stratégiákat, a versenyek menedzselését. Tavaly például Kínában kiugrottam a rajtnál, Monacóban pedig ütköztem, ami miatt nem is tudtam részt venni a kvalifikáción. A versenyzők mindig követnek el hibákat, idén viszont megpróbáltam tanulni a 2010-es év legnagyobb bakijaiból, megpróbáltam kis hibákat véteni, amiket az emberek nem látnak.”

Alonso hozzátette, kétségtelen, hogy a Red Bull Racing és kétszeres világbajnok versenyzője, Sebastian Vettel idén érinthetetlennek bizonyult, ám biztos abban, hogy hamarosan megváltozik a helyzet.

„Összességében minden területen javítottunk, amelyen javítani akartunk. A probléma az, hogy a Red Bull autója rendkívül domináns volt idén, [Sebastian] Vettel elképesztően jó volt, és ez a kombináció lehetetlenné tette számunkra, hogy a bajnoki címért harcoljunk.”

Hirdetés

„Személy szerint nagyon elégedett vagyok a 2011-es évvel. Ez az a csapat, mely a győzelemre született, és minden egyes csapattag DNS-ében ott van a motorsport iránti szenvedély. És momentán nyerni akarunk, dominálni akarunk a Forma-1-ben, de tudjuk, hogy ezért keményen kell dolgoznunk, és változtatnunk kell bizonyos dolgokon ebben az új, alacsony költségű F1-ben.”

„Mivel nincsenek tesztek, nem tudunk kreatívak lenni. A gumik mindenki számára azonosak, és ott van még a motorbefagyasztás is. Tehát ahhoz, hogy olyan domináns csapat legyünk, mint amilyen a Ferrari volt az elmúlt évtizedben, újra kell szerveznünk önmagunkat.”

A 30 esztendős sofőr kifejtette, a Ferrari a Forma-1 egyik, ha nem a legpatinásabb versenyistállójaként köteles célként kitűzni a világbajnoki trófea elhódítását.

„Jövőre nyilvánvalóan a célunk a világbajnoki cím lesz. A Ferrarinak, illetve a Ferrari versenyzőjének nem lehet más célja. Ez azonban csak a szezon előtti időszakra igaz. Az első négy vagy öt futam után aztán már látod, mennyire vagy versenyképes. A Ferrarinak van a legjobb történelme a Forma-1-ben, és világszerte rengeteg rajongó szorít a csapatért. Nagyon fontos szponzorai vannak, szóval csak úgy lehet nekivágni egy szezonnak, hogy arra gondolunk, a világbajnoki cím igenis elérhető.”

Arra a kérdésre, hogy a Ferraritól való esetleges távozás visszalépés lenne-e karrierjében, a 27-szeres futamgyőztes így felelt: „Igen, kétségtelen. Nincs más lehetőség. Úgy gondolom, nincs jobb hely a Ferrarinál. Bárhová is mész, visszalépsz. Nyertem két világbajnoki címet, 27 Forma-1-es versenyt, és nagyon szeretem ezt a csapatot. Kedvelem a gondolkodásmódját, és az olaszok, illetve a spanyolok kultúrája nagyon hasonló, például a humort tekintve.”

A 2005-ös és 2006-os év legjobbja elismerte, könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy szerződése lejártát követően végleg visszavonul a Forma-1-ből.

„Rengeteg dolog van, ami miatt otthon érzem magam. 2016-ig szerződésem van, akkorra 35 esztendős leszek, szóval talán akkor lesz itt az ideje a visszavonulásnak. De az is lehet, hogy nem. Ha utóbbi eset áll fenn, és a Ferrarinál maradhatok, akkor meg fogom tenni. Ha viszont erre nem lesz lehetőségem, akkor eljön a megfelelő pillanat ahhoz, hogy szögre akasszam a sisakomat.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!