Alonso: Győzni fogok 2018-ban!

Fotó: McLaren
Fotó: McLaren

Sokkal versenyképesebb lesz a McLaren Forma-1-es csapata idén, mint az elmúlt években, Fernando Alonso pedig nagyon reméli, hogy a győzelemre is lehetősége lesz majd 2018-ban.

Alonsóra sűrű program vár idén, hiszen a Forma-1-es versenyek mellett az Endurance-világbajnokság (WEC) futamain is elindul majd.

A kétszeres világbajnok az AS című spanyol sportlapnak adott exkluzív interjút a minap, melyben arról beszélt, meggyőződése, hogy nyerni fog idén – a kérdés csak az, hogy a Forma-1-ben jön-e össze a diadal?

Alonso azt mondja, bár még nem látta az autót – és vezetni is csak február 26-án fogja először –, nagyon optimistán várja az előttünk álló idényt.

„December közepén jártam a gyárban, akkor még semmi sem volt készen. Február közepén térek majd vissza, és remélem, hogy ekkor már megejthetem a végleges üléspróbát, és az autó már össze lesz rakva” – mondta a McLaren versenyzője.

„Még az autó színét sem láttam – azt beszélik, olyan narancssárga lehet, mint Indy-ben. Ha így lesz, az tökéletes. De ha jön egy szponzor, és az utolsó pillanatban átfesti más színre… nos, az ember alkalmazkodik mindenhez.”

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint ütőképes lesz-e az autója 2018-ban, Alonso így felelt: „Igen igen, azt hiszem.”

„Sokkal versenyképesebbek leszünk. Azt nem tudom, pontosan mennyire, hiszen tavaly például úgy tűnt, hogy a Red Bull nagyon ütőképes lesz a szabályváltozások után, de aztán [Max] Verstappennek sok problémája volt, és az év közepén még kevesebb kört tett meg, mint mi.”

„Folyton azt kérdezgetik tőlem, hogy jó lesz-e az autóm… de ha esetleg rosszul kezdődik az idény, az nagyon kiábrándító lesz. Szóval nem tudunk előre mondani semmit. Ami biztos, hogy a várakozásaink sokkal nagyobbak, mint az elmúlt 3 évben. A légkör is sokkal pozitívabb a gyárban, mindenki ki akarja hozni az autóból az utolsó századmásodpercet is, hiszen szeretnénk jóval versenyképesebbek lenni. És szerintem azok is leszünk.”

Alonso hozzátette, nagyon bízik abban, hogy a Renault versenyképes motort ad a McLarennek 2018-ban.

„Úgy hiszem, hogy a Forma-1-ben jelenleg három gyártó nagyon magas szintet képvisel: a Mercedes, a Ferrari és a Renault” – magyarázta. „Közülük a Mercedes dominált az elmúlt években.”

„Ha viszont valakiben bízhat az ember, hogy képes elvégezni a dolgát, akkor az a Renault – az elmúlt 10-12 évben 6-7 bajnoki címet is nyertek. Nyertek négyet a Red Bull-lal, és nyertek kettőt velem is [2005-ben és 2006-ban]. A Renault tehát garantáltan jó motort képes építeni, és ez mindig is így volt.”

Fotó: McLaren

Alonso a tavalyi Azeri Nagydíjon úgy nyilatkozott, 2018-ban újra győzni fog – arra a kérdésre, hogy változott-e a véleménye azóta, a spanyol így felelt:

„Semmi. Nyerni fogok 2018-ban.”

A kétszeres világbajnoknak erre nemcsak az F1-ben, hanem az Endurance-világbajnokságon is esélye lehet, hiszen idén ebben a sorozatban is elindul majd. De vajon a Forma-1-re gondolt-e, amikor a győzelmekről beszélt?

„Még nem tudom. Majd meglátjuk. Úgy fogalmaztam, hogy győzni fogok idén, és ez így is lesz.”

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek