Alonso győzött, Massa kilökte Hamiltont Japánban - F1VILÁG.HU

Alonso győzött, Massa kilökte Hamiltont Japánban

HIRDETÉS

A Renault kétszeres bajnoka, Fernando Alonso idei második győzelmét aratta a Japán Nagydíjon. A második a BMW Sauber lengyel pilótája, Robert Kubica lett, akit a címvédő, Kimi Raikkönen követett a harmadik helyen, míg Massa egy, Hamilton pedig nulla pontot szerzett.

A Renault kétszeres bajnoka, Fernando Alonso idei második győzelmét aratta a Japán Nagydíjon. A második a BMW Sauber lengyel pilótája, Robert Kubica lett, akit a címvédő, Kimi Raikkönen követett a harmadik helyen, míg Massa egy, Hamilton pedig nulla pontot szerzett.

A pole-ból induló Lewis Hamilton beragadt, így a mellőle induló Kimi Raikkönen könnyedén elment mellette a célegyenesben.

A McLaren brit versenyzője azonban nem hagyta magát – feleslegesen kockáztatva – beszúrt finn riválisa mellé, ám csúnyán elfékezte magát, mellyel kiszorította Raikkönent a bukótérbe, amiért később egy áthajtásos büntetést kapott.

Az élen nagy volt a kavarodás, többen is elhagyták a pályát az első kanyarban, amit kihasználva, a BMW-s Robert Kubica felugrott az élre, akit a Renault kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso követett a második pozícióban.

A mezőny hátsó régiójában David Coulthard és Kazuki Nakajima összetörte autóját, azonban szerencsére nem kellett pályára küldeni a biztonsági autót.

Hamilton közben visszacsúszott a hetedik pozícióba, akit legnagyobb riválisa, Massa követett. A Ferrari brazilja keményen támadta ellenfelét, aki mellett el is ment a második körben. A brit versenyző azonban a tizenegyes kanyarban visszatámadott – vesztére –, ugyanis összeértek, aminek ő itta meg a levét. Hamilton megpördült és egyik pillanatról a másikra a mezőny végén találta magát. A McLaren titánja azonnal behajtott a boxba, hogy “egy kiállásos” stratégiára váltson.

A sportfelügyelők azonnal meg is kezdték az eset kivizsgálását, a megtorlás ebben az esetben sem maradt el, Massa áthajtásos büntetést kapott.

Közben az élen Kubica szépen tartotta vezető pozícióját Alonso előtt, akit Heikki Kovalainen követett, ám a finn pilóta autója megadta magát, és feladni kényszerült a küzdelmet, mellyel Raikkönen megörökölte tőle a harmadik helyet.

A kiállások első körét a Ferrari finn pilótája kezdte meg a 17. körben, akit az élen autózó Kubica, és egy körrel később Alonso követett, miközben a bajnokság első két helyén álló Hamilton és Massa letöltötte büntetését, mellyel további pozíciókat veszítettek.

Alonso a boxban megelőzte Kubicát, akitől – a könnyebb autóval – körről körre lépett el, és a kiállásokat követően majd’ tíz másodperces előnyre tett szert az élen. Raikkönen tartotta harmadik helyét, ám nem tudott közelebb kerülni az előtte állókhoz. A Ferrari világbajnokát Jarno Trulli követte, Piquet, és a Toro Rosso duója, Bourdais és Vettel előtt.

Hirdetés

A futam felénél járva, Massa a büntetéssel csak a tizenkettedik pozícióban autózott, egy perces lemaradásban az élen állóhoz képest. A brazilt Hamilton követte, aki egyre közelebb került riválisához, ám a nyolcadik, utolsó pontszerző helytől mindketten fél másodpercre voltak.

Az élen autózó Alonso 25 körrel a futam vége előtt teljesítette utolsó kiállását. Annak ellenére, hogy a mögötte haladó Kubica csak néhány körrel később hajtott ki a boxba, a lengyel nem tudott közelebb kerülni spanyol riválisához, sőt teljesen magára húzta Raikkönent, aki azonnal támadást is indított ellene.

Kettejük csatája a negyedik helyen álló Piquet-nek jött jól, aki miután utolsó kiállását követően elment Trulli mellett, teljesen megérkezett Raikkönen mögé, így hárman is csatában voltak a második helyért, miközben Alonso már 15 másodpercre növelte előnyét a követő bollyal szemben, így a végére vissza is vehetett.

Az utolsó körökben a sorrend már nem változott, Alonso magabiztos győzelmet aratott – idén már másodszor. Kubica behozta a második helyre a BMW-t, akit Raikkönen követett a harmadik pozícióban.

A Renault boldog lehetett, hiszen Alonso csapattársa, Nelsinho Piquet a negyedik helyre hozta be autóját a Toyota olasz pilótája, Jarno Trulli elé, akit a Toro Rosso duója, Sebastien Bourdais és Sebastian Vettel követett. Az utolsó pontszerző helyen a Ferrari bajnoki esélyese, Felipe Massa végzett, aki az utolsó körökben hatalmas tempót diktált, és megelőzte Webbert.

A Ferrari brazilja ezzel egy pontot faragott hátrányából a tizenkettedik pozícióban végző Hamiltonnal szemben, míg a Ferrari visszavette vezető pozícióját a McLarentől a konstruktőrök versenyében.

A sportfelügyelők azonban a verseny után vizsgálni fogják Massa és Bourdais ütközését az első kanyarban, így a végeredmény még nem hivatalos.

Japán Nagydíj, verseny:

 1.  Alonso        Renault               (B)  1h30:21.892
 2.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +     5.283
 3.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +     6.400
 4.  Piquet        Renault               (B)  +    20.570
 5.  Trulli        Toyota                (B)  +    23.767
 6.  Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)  +    34.085
 7.  Vettel        Toro Rosso-Ferrari    (B)  +    39.207
 8.  Massa         Ferrari               (B)  +    46.158
 9.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +    50.811
10.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +    54.120
11.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +  1:02.096
12.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  +  1:18.900
13.  Barrichello   Honda                 (B)  +     1 kör
14.  Button        Honda                 (B)  +     1 kör
15.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Massa, 1:18.426

Kiesők:

Fisichella    Force India-Ferrari   (B)    22
Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)    17
Sutil         Force India-Ferrari   (B)    9
Glock         Toyota                (B)    7
Coulthard     Red Bull-Renault      (B)    1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!