Alonso: Nem kell tisztázni a sárga zászlós szabályokat - F1VILÁG.HU

Alonso: Nem kell tisztázni a sárga zászlós szabályokat

HIRDETÉS

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint csupán azért lett vita a hungaroringi sárga zászlós incidensből, mert abban a bajnoki címre esélyes Nico Rosberg volt érintett.


A kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint csupán azért lett vita a hungaroringi sárga zászlós incidensből, mert abban a bajnoki címre esélyes Nico Rosberg volt érintett.

A Mercedes német versenyzője az időmérő edzésen úgy érte el legjobb idejét, és szerezte meg a rajtelsőséget, hogy épp Alonso megpördülése miatt sárga zászlókat lengettek.

Bár a stewardok kezdetben semmi kivetnivalót nem találtak ebben, órákkal a kvalifikáció után mégis beidézték Rosberget, és végül megállapították, hogy a német jelentős mértékben lassított a dupla sárga zászlós jelzésnél, így nem látták indokoltnak a büntetést.

A történtek után azonban sokan élesen bírálták mind Rosberget, mind a versenybírókat – köztük volt a címvédő Lewis Hamilton is, aki szerint csapattársa képtelen lett volna megállni, ha valamilyen akadály van a pályán, márpedig a szabályok éppen ezt írják elő.

A McLaren versenyzője, Fernando Alonso szerint azonban csak azért lett ekkora ügy a dologból, mert a bajnokesélyes Rosberg volt érintett benne.

„Én 16 éve versenyzem az F1-ben” – mondta a spanyol. „Soha nem voltak problémák a sárga zászlókkal, kivéve, ha az ember a világbajnoki címért harcol, vagy ha épp Nico csinálja.”

„Én nem látok semmi problémát ebben. És a jövőben sem lesz ez gond, szóval nincs szükség a tisztázásra. A stewardok rendelkezésére áll minden információ, a telemetriai adatok is. Néha adnak büntetést, máskor nem. Mindig így volt.”

„Ugyanez igaz a versenybalesetekre – az olyan manőverekre, mint amilyen Maxé [Verstappen] volt. Néha büntetnek, néha nem. Egy kicsit következetlenek, de én nem látok különbséget Nico mostani pole-ja, illetve az F1 elmúlt 16 éve között.”

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint előfordulhat-e, hogy Rosberg nem mérte fel kellőképpen a veszélyt, Alonso így válaszolt: „Ha Nico a telemetriával bizonyítani tudta a stewardoknak, és elvette a gázt, akkor…”

Hirdetés

„A fociban is meg lehet magyarázni a bírónak, hogy nem volt büntető, mert nem értek hozzá kézzel. De nekik több információjuk van, a rendelkezésükre áll minden. 2012-ben Sebastian [Vettel] is úgy előzte meg Jean-Eric Vergne-t Brazíliában, hogy mindenhol villogtak a sárga fények. Végül világbajnok lett.”

Alonso érve mindazonáltal nem helytálló, Vettelt ugyanis az FIA a 2012-es Brazil Nagydíj után tisztázta, mondván, a német elhaladt egy bírói poszt mellett az előzést megelőzően, ahol bizony már zöld zászlókat lengettek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!