Hírek

Alonsónak 2 éves szerződést ajánlott a Red Bull

Fotó: McLaren

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elárulta, évekkel ezelőtt közel álltak ahhoz, hogy leszerződtessék a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonsót.

Alonso 2008-ban a Renault versenyzője volt, a következő szezonra azonban szívesen váltott volna csapatot.

Nemrég kiderült, a spanyol az azóta sorozatban négy világbajnoki címet is megnyert Red Bull Racinggel is tárgyalt.

„Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy leszerződtessük Alonsót” – mondta Christian Horner csapatfőnök a Motor Sport Magazine-nak.

„Helmut [Marko] és én találkoztunk a menedzsmentjével 2008 végén, hogy egyeztessük 2009-ről és 2010-ről, ajánlottunk neki egy kétéves szerződést.”

Horner elárulta, végül azért nem tudtak megállapodni, mert Alonso csupán 1 évre szerette volna elkötelezni magát.

„Csak 1 évre írt volna alá. Mi azt mondtuk, hogy a Red Bull két évre ír alá, vagy semennyire – ő pedig nem ment bele.”

A Red Bull akkortájt David Coulthard utódját kereste, aki a 2008-as idény végén fejezte be Forma-1-es pályafutását.

Miután az Alonsóval folytatott egyeztetések kudarcot vallottak, a Red Bull úgy döntött, a kiscsapat Toro Rossótól „előlépteti” Sebastian Vettelt, aki így Mark Webber csapattársa lett, később pedig négy világbajnoki címet szerzett az istállónak.

Horner azt mondja, akkor azt hitte, Alonso azért mondott nekik nemet, mert már megállapodott a Ferrarival, ám később kiderült, nem ez volt a helyzet.

„Azt hittük, van már egy szerződése a Ferrarival 2009-re. De ami furcsa volt, hogy Flavio [Briatore] is érintett volt a dologban, ő viszont a Renault-nál akarta tartani Alonsót, amit akkoriban ő irányított.”

Alonso és a Red Bull nem 2008-ban kerültek közel egymáshoz.

„2009-ben ismét felmerült, hogy ’csatlakozhat-e szezon közepén?’. Mert úgy gondolták, megnyerheti a bajnokságot az autónkkal. Aztán volt egy egyeztetésünk még egy Alfa Romeo hátsó ülésén a spái repülőtéren néhány évvel később, 2011-ben, vagy 2012-ben.”

„De a legkomolyabb egyeztetés az első volt, utána már nem volt komoly esélye.”