Automatizált kockás zászló lehet a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Automatizált kockás zászló lehet a Forma-1-ben

HIRDETÉS
Sebastian Vettel, Ferrari, supermodel Winnie Harlow chequered flag

A Kanadai Nagydíjon történt baki után automatizált kockás zászlós rendszert vezethetnek be a Forma-1-ben.

A múlt vasárnapi, montreali versenyen egy meglehetősen kellemetlen incidens borzolta a kedélyeket, Winnie Harlow modell ugyanis a 70 körös verseny 69. körében intette le a futamot, a szabályok szerint pedig ebben az esetben a 68. kör alapján hirdettek végeredményt.

Charlie Whiting versenyigazgató és Ross Brawn a történtek után rögtön jelezték, nem a fiatal hölgy tehetett a malőrről, hanem egy kommunikációs baki történt két szakember között.

Hasonló incidens történt egyébként évekkel ezelőtt a Kínai Nagydíjon is.

Az ilyen malőrök azért is lehetnek veszélyesek, mert a verseny leintése után a pályabírók rendszerint bemennek a pályán belülre, hogy ünnepeltessék a versenyzőket. Szerencsére Montrealban nem történt baleset, az FIA azonban próbál reagálni a történtekre.

„Azt gondolom, talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy megfelelőbb módon jelezzük a verseny végét” – mondta Charlie Whiting.

„A kockás zászló tradíció, mégis olyasvalami, ami hibákhoz vezethet, ahogy láthattuk most is. Elég egyszerű lenne egy nagy fekete panelt elhelyezni, amin feltűnne a kockás zászló a megfelelő időmet. De ha automatizáljuk, ki kell gondolnunk, hogy mikor is jelenjen meg, mikor aktiváljuk. Annyira azért nem egyszerű, kicsit át kell gondolni.”

„Egy olyan helyzetet kell teremtenünk, melyben a versenyzők csak a kockás zászlót látják a panelen. Ha nem veszik észre, akkor nincs vége a versenynek. Hogy meg kell-e vitatnunk egy olyan szituációt, ami 10 évente fordul elő, vitatható. De kétségkívül meg fogom vizsgálni a dolgot.”

Whiting mindazonáltal azt mondja, nincs okuk arra, hogy a jövőben ne alkalmazzanak hírességeket a versenyek leintéséhez.

Hirdetés

„A híresség nem okolható a történtekért, szerintem ezen nem kell gondolkodnunk. Azon talán már igen, hogy hány embert is vigyünk fel oda. És ugyanez igaz a rajtra: gyakran felmennek oda emberek, akik viszik a barátaikat is, szóval elég nagy tud lenni a nyüzsgés.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!