Verstappen vs. Ocon

Az F1 egy második versenyt is szeretne Kínában

Fotó: Red Bull Racing
A Forma-1 globális szponzorációért felelős főnöke, Murray Barnett a minap egy interjúban úgy fogalmazott, „imádnák”, ha lehetne egy második versenyük is Kínában.

A Forma-1 globális szponzorációért felelős főnöke, Murray Barnett a minap egy interjúban úgy fogalmazott, „imádnák”, ha lehetne egy második versenyük is Kínában.

Idén Sanghajban tartják a száguldó cirkusz történetének 1000. versenyét – Kína először 2004-ben látta vendégül az F1-es mezőnyt, a királykategória pedig azóta minden évben ellátogatott az ázsiai országba.

„Imádnánk, ha lehetne itt egy második versenyünk is” – mondta Murray Barnett, az F1 globális szponzorációért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős vezetője Pekingben.

„Ez talán nem fog rövid időn belül megvalósulni, hiszen már most nagyon sűrű a naptár. De kétségkívül szeretnénk kitalálni, hogyan lehetne még egy nagydíjunk itt. Számos különböző dolgot megvizsgálunk, hogy megpróbáljunk nagyobb érdeklődést generálni helyi szinten.”

„Nem lehetünk itt csupán a versenyhétvége három napjára. Éves jelenlétre van szükségünk, sokkal relevánsabbnak kell lennünk itt, hogy igazi rajongói bázist építsünk ki.”

A jelenlegi naptárban szereplő országok több mint felének nincs saját versenyzője a mezőnyben – így van ezzel Kína is. Ma Qing Hua állt a legközelebb a királykategóriához, ám ő is csak néhány szabadedzésen vett részt a HRT és a Caterham csapataival.

A legjobb esélyekkel most Guan Yo Zhou rendelkezik: a 19 éves tehetség korábban a Ferrari juniorversenyzője volt, nemrég pedig csatlakozott a Renault juniorprogramjához. Idén a Forma-2-ben áll rajthoz.

„Szeretnénk őt az F1-ben látni” – mondta Barnett.

„Alapvetően ez a csapatokon múlik, de szerintem ők is felismerik, hogy Kína milyen fantasztikus lehetőséget jelent. Ki tudja? Talán hamarosan az F1-ben láthatjuk őt.”

A Forma-1 mezőnye egyébként 2020-ban egy másik ázsiai országba, Vietnámba is ellátogat, korábban pedig Dél-Koreában és Indiában is vendégeskedett.

„Megtanultuk, mit csináltunk rosszul ezen versenyek esetében” – fogalmazott Barnett.

„Igyekszünk megbizonyosodni arról, hogy nem követjük el újra ezeket a hibákat. Mindkét versenynek rövid távra szóló szerződése volt, és mi kétségkívül hiszünk abban, hogy hosszú távra invesztáljunk.”

 

Kapcsolódó cikkek

Az F1-es csapatok barcelonai tesztbeosztása

Hétfőn hivatalosan is megkezdik a felkészülést a 2019-es Forma-1-es idényre a királykategória csapatai. Barcelonában tesztel a száguldó cirkusz mezőnye!

Nem lesz Lola a Force Indiából

Szerette volna használni a Lola nevet a Forma-1-ben a Force India, ám végül Racing Point néven folytatja szereplését a csapat 2019-ben.

Íme 11 F1-es rekord, ami megdőlhet idén

43 nap múlva elrajtol az F1-es mezőny Ausztráliában: a szezon óriási izgalmakat tartogat, és jó néhány rekord megdőlhet 2019-ben – íme néhány érdekesség, amire érdemes lesz odafigyelni idén!

Friss hírek