Az FIA átgondolja a sisakfestésre vonatkozó szabályt

Fotó: Scuderia Ferrari
GP MONACO F1/2019 - MERCOLEDÌ 22/05/2019 credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc Helmet
Michael Masi, az FIA versenyigazgatója elmondta, a 2020-as szezonra átgondolják az F1-es sisakfestésre vonatkozó szabályt.

Daniil Kvyat a hétvégi Orosz Nagydíjon nem használhatta hazai versenyére készített új sisakját, mivel az idei évben, Olaszországban már egyszer eltért az eredeti designjától. 

A Crash.net megkérdezte Michael Masi versenyigazgatót a történtekről, aki elmondta, amikor a Toro Rosso megkérdezte őt a sisakról, neki a szabályokat kellett tolmácsolnia feléjük. 

„Nem gondolom, hogy ez Kvyat ellen szólt. Megkérdezték, hogy a sisakdesign alapvetően ugyanaz-e, és a válasz az volt, hogy „nem, nem az”” – mondta Masi. 

„A csapat megkérdezett engem, hogy alapjaiban hasonló-e a design – azt hiszem, így fogalmaz a szabály. Ezt írták a szabályok, amikor kérdezték.

„Mondtam a versenyzőknek pénteken este, hogy igen, ez olyasvalami, amit meg fogunk nézni, de nagyon sok input jött ezzel kapcsolatban. Ez nem csak az FIA döntése, hanem az F1 Csoporté és ott van a közvetítő média is” – folytatta Masi. 

„Vicces a kommentátorokkal beszélni erről. Ők elmondták, ez azért van, mert ha lenézünk, tudjuk, ki van az autóban. Ha valaki mindig változtatgatja a sisakját, akkor gondolkodnunk kell, és kétszer meg kell néznünk, hogy ki az.”

„Volt néhány indok, hogy miért vezették be, és erről már beszéltünk is, és most meg fogjuk vizsgálni. Ez szabályváltoztatást igényelne – most egy joker lehetőség van évente, amikor engedélyezve van a csere. Amikor felteszik e kérdést, a válasz fekete-fehér.”

Max Verstappen, a Red Bull versenyzője az idei évben már legalább három sisakfestést használt, és Masi elmondta, a holland piótától nem érkezett kérés feléjük a cserével kapcsolatban. 

Kvyat egyébként pénteken úgy nyilatkozott, gondolkodik rajta, hogy a tiltás ellenére is használni fogja sisakját, hiszen nem tudja, milyen következményekkel járna. 

„Én nem alkalmazom a büntetéseket, ezt meghagyom a stewardoknak” – reagált erre a versenyigazgató. „Ez az ő hatáskörük, hogy mi történne, vagy mi nem.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!