Verstappen vs. Ocon

Az FIA elárulta, van-e közük a Ferrari visszaeséséhez

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari
A Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) állítja, a Ferrari csapatának teljesítménye nem azért esett vissza az elmúlt időszakban, mert ők egy második szenzort is beépítettek az olaszok autóiba.

A Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) állítja, a Ferrari csapatának teljesítménye nem azért esett vissza az elmúlt időszakban, mert ők egy második szenzort is beépítettek az olaszok autóiba.

Az FIA már a szezon eleje óta gondosan felügyeli a Ferrari versenyautóját, annak hibrid-rendszere ugyanis rendkívül komplex megoldáson alapszik, a riválisok szerint pedig éppen ebben rejlett a maranellói istálló ereje az idény korábbi szakaszában.

A Ferrari teljesítménye azonban az elmúlt időszakban látványosan visszaesett a Mercedeséhez képest, a rossznyelvek szerint pedig ennek egyik oka az lehet, hogy az FIA nemrég egy második mérőszenzorral figyeli autójuk működését.

A Ferrari természetesen cáfolta ezt, nemrég pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség részéről is azt mondták, nincs összefüggés a két dolog között.

„Nem igazán tudom, miért esett vissza a teljesítényük” – mondta Charlie Whiting versenyigazgató.

„Romlott a formájuk, és vannak spekulációk azzal kapcsolatban, hogy ez egy mágikus szenzor miatt történt, amit mi beépíttettünk velük. De ennél tovább nem fogok menni. Annyit azért elmondanék, hogy a motorteljesítmény tekintetében nem értünk egyet azzal, amire utalgatnak.”

„Nincs semmiféle összefüggés.”

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke nemrég igencsak aggályosnak nevezte azt, hogy a közvélemény tudomást szerzett arról, hogy az FIA egy második mérőszenzort is beépített autójukba. A szakember akkor megemlítette, mindenképpen beszélni fog az illetékesekkel erről.

„Beszéltünk is szombat délelőtt, most már világos a helyzet” – mondta Whiting.

„Nem hiszem, hogy el kellene mondanom önöknek, miről beszéltünk, de most már mindkét fél részéről tiszta a helyzet.”

Arra a kérdésre, hogy tudna-e esetleg részleteket elárulni a második szenzorral kapcsolatban – például azt, hogy mikor építették azt be a Ferrariba –, Whiting így felelt: „Nem.”

„Ha ugyanis megteszem, sajnos a Ferrari autójáról mondok el dolgokat önöknek, ezáltal pedig a riválisok is megtudnak dolgokat a Ferrari autójáról. Szóval ezt nem tehetem.”

 

Kapcsolódó cikkek

Mercedes: A Ferrari autójával nincs gond, csak a beállításokkal

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt gyanítja, a Ferrari azért küszködött az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, mert rossz irányba indult el az autó beállításaival. A szakember szerint a maranellóiak idei versenyautója nagyon erős lesz a bajnokság további részében.

Friss hírek