Verstappen vs. Ocon

Az FIA magyarázatot adott arra, miért tiltotta be a Ferrari trükkjét

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrég magyarázatot adott arra, miért tiltotta meg a Ferrari Forma-1-es csapatának, hogy a továbbiakban is szárazjeges zsákot tegyen versenyautóira.

A Forma-1-es paddockban hetek óta találgattak arról, mire szolgálhat az a sárga zsák, melyet az olasz istálló rendszeresen autói fedélzeti kamerájára helyezett a rajtok, illetve az edzések előtt.

A Ferrari állítása szerint a fedélzeti kamera elektronikáját igyekeztek ily módon hűteni, a rivális csapatok azonban azt gyanítják, inkább el akarták takarni a kamerák képét, hogy ne legyen látható versenyautóik kormánya, illetve kijelzője.

Az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting megvizsgálta a dolgot, az olaszországi verseny előtt pedig megtiltotta a Ferrarinak, hogy a továbbiakban is feltegyék a kamerákra a szóban forgó sárga zsákot.

A Ferrarit viszont ez sem tántorította el attól, hogy eltakarja a kamerák képét a rajtrácson: Monzában nemes egyszerűséggel egy esernyőt helyeztek a pilótafülke fölé.

Az FIA szóvivője a minap magyarázatot adott arra, miért léptek fel a Ferrari ellen.

„Megkértük a Ferrarit arra, hogy ne használják ezeket a szárazjeges zsákokat. A legfőbb oka ennek az volt, hogy a FOM nem örült neki” – mondta a szakember, majd kifejtette, folytatja annak vizsgálatát, hogy az elektronikai rendszerek valóban túlmelegszenek-e a versenygépekben.

A sportot irányító testület szerint alaptalanok azok a teóriák, melyek szerint a Ferrari olyan beállításokat igyekezett elrejteni a riválisok elől, melyek nem felelnek meg a szabálykönyvben foglaltaknak.

„A kamerára szerelt zsák miatt nem lehetett látni a kijelzőt, ez pedig összeesküvés-elméletekhez vezetett, de az a helyzet, hogy az FIA mindent tud, amit tudnia kell a kijelző szoftveréről, és minden teljesen legális.”

 

Kapcsolódó cikkek

Mercedes: A Ferrari autójával nincs gond, csak a beállításokkal

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt gyanítja, a Ferrari azért küszködött az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, mert rossz irányba indult el az autó beállításaival. A szakember szerint a maranellóiak idei versenyautója nagyon erős lesz a bajnokság további részében.

Friss hírek