Verstappen vs. Ocon

Az FIA tisztázta a Vettel-féle védekezést

Fotó: Bahrain GP
Fotó: Bahrain GP
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrég arról tájékoztatta a Forma-1 versenyzőit, ha a jövőben a versenypályán, védekezés közben egyazon irányba két eltérő manővert hajtanak végre, büntetéssel számolhatnak.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrég arról tájékoztatta a Forma-1 versenyzőit, ha a jövőben a versenypályán, védekezés közben egyazon irányba két eltérő manővert hajtanak végre, büntetéssel számolhatnak.

A téma azt követően került terítékre, hogy Sebastian Vettel az Orosz Nagydíjon agresszív védekezést mutatott be Lewis Hamilton ellen – büntetést azonban nem kapott, mivel nem történt kétszeri irányváltás – csupán jobbra húzódott, közben pedig egy alkalommal megtorpant, majd folytatta a manővert.

Bár Hamilton szerint Vettel kétszer mozdult, Charlie Whiting versenyigazgató szerint a német manővere elfogadható volt, mivel azt nem lehetett két, egymástól független védekezési mozdulatnak tekinteni.

Whiting viszont nemrég elmagyarázta a versenyzőknek, a jövőben az efféle akciókat nem feltétlenül engedik majd meg.

„A két manőverről szóló szabály elsősorban arról szól, amikor valaki egy mozdulatot tesz az egyik, majd egy másikat a másik irányba” – mondta Whiting a Motorsport.com-nak.

„Azt gondolom, mindenki így értelmezte ezt a szabályt, de el kell mondjam, hogy amikor először láttam az incidenst az oroszországi versenyen, ugyanarra gondoltam: Vettel kétszer mozdult, miután megnéztem Lewis fedélzeti kamerájának felvételét.”

„Ha viszont a pálya körül elhelyezett kamerákat nézzük, illetve a szembőli kamera képét, akkor már kevésbé világos a helyzet. Egyetlen manővernek tűnik, némi hezitálással a közepén. Nem tűnik két független manővernek, ezért nem érezték úgy a stewardok, hogy büntetést érdemel.”

„Amit most tisztáztam a versenyzők felé, az az, hogyha két manővert tesznek ugyanabba az irányba, az olyan, mintha az egyik a másik irányba történne. Ha tehát Seb elindul egy irányba, majd körülnéz, és újra elindul, akkor teljesen világos, hogy szerintem ugyanolyan helytelen manővert hajt végre, mintha a második mozdulat a másik irányba történne.”

 

Kapcsolódó cikkek

Ez volt a Ferrari legnagyobb problémája Ausztráliában

A Ferrari Forma-1-es csapata mindent megtesz azért, hogy a soron következő versenyre megoldja azokat a problémákat, melyek miatt versenyzői nem tudtak harcba szállni a 2019-es szezon első futamán, az Ausztrál Nagydíjon.

Gyáva volt a Ferrari a leggyorsabb körhöz

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto elárulta, nem merték bevállalni, hogy kihívják a bokszba Charles Leclerc-t a verseny végén azért, hogy friss gumikkal megfuthassa a leggyorsabb kört, ezáltal bezsebelje a plusz 1 pontot.

Friss hírek