Az újabb vita után nagyobb kontrollt akar az FIA - F1VILÁG.HU

Az újabb vita után nagyobb kontrollt akar az FIA

HIRDETÉS
Fotó: Red Bull

Próbál megoldást találni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azokra az esetekre, amikor egy kulcspozícióban lévő szakembere Forma-1-es csapathoz kíván igazolni.

2017-ben nagy botrányt kavart a Forma-1-ben, amikor Maarcin Budkowski, az FIA vezető beosztásban lévő technikai szakembere megállapodott a Renault-val, nemrég pedig kiderült, a szövetség versenyigazgató-helyettese, Laurent Mekies is távozik a testülettől, szeptembertől pedig a Ferrarinál áll munkába.

Mekies a Ferrarihoz való csatlakozás előtt 6 hónapot kvázi „kényszerszabadságon” tölt, Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója, valamint Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke viszont úgy nyilatkozott, a Scuderia megszegett egy „úriemberi megállapodást”.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting jelezte, a rivális csapatok formális panaszt nem nyújtottak be, ám tisztában van azzal, nem örülnek Mekies távozásának.

„Meg tudom érteni, hogy néhány csapat kicsit dühös, de azt gondolom, Laurent számára kevésbé érzékeny információk voltak elérhetőek, mint Marcin számára” – mondta Whiting.

„Olvastam néhány véleményt, de egyetlen csapat sem jött oda hozzám és fejtette ki, hogy mennyire nem örül ennek. Talán, amikor pár hét múlva összeülünk minden csapattal, akkor felmerül az ügy.”

„Miután Marcin távozott, volt némi értekezés erről a Stratégiai Munkacsoport ülésén, illetve az F1 Bizottságán belül, ahogy nyilván hallották. Bizonyos irányelveket megvitattunk.”

„A szóban forgó csapatokkal még dolgozunk ezen, mint ahogy jogászainkkal is, hogy lássuk, mit lehet tenni jogi kereteken belül bizonyos országokban. Ez a munka jelenleg is folyamatban van.”

Mekies távozása egyébként a szövetséget is váratlanul érte, és egyelőre nincs is közvetlen utódja, aki ellátná a versenyigazgató-helyettesi feladatokat.

Hirdetés

„Nyilván keresünk valakit Laurent helyére, de jelenleg még nincs meg” – mondta Whiting.

„A következő pár versenyre meg kell bizonyosodnunk arról, hogy megfelelően ellátunk minden feladatot a versenyirányításnál – még a legzsúfoltabb időszakokban is. Amikor Marcin Budkowski távozott, akkor is hónapokba telt, mire megtaláltuk Nikolast [Tombazis], és most van egy remek szakemberünk. Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy jól választunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!