Bahreinben megismerhetik a Forma-1 jövőbeli terveit a csapatok

Fotó: Red Bull Racing
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 25: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H and Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer off the start line during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 25, 2018 in Melbourne, Australia. (Photo by Will Taylor-Medhurst/Getty Images)

A jövő hétvégi Bahreini Nagydíj helyszínén részletes tájékoztatást kapnak a Forma-1 jövőbeli terveiről a királykategória csapatai és motorgyártói.

A sportág vezetői a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködésben folyamatos egyeztetéseket folytatnak a csapatokkal és a gyártókkal arról, hogy milyen irányba is induljon el a Forma-1 a jövőben.

A 2021-től életbe lépő motorszabályok alapjait már feltárták tavaly év végén: eszerint a hőenergia-visszanyerő rendszerektől (MGU-H) megszabadulnának, és számos egységes elemet vezetnének be az F1-ben. Az ötlet nem nyerte el a Ferrari és a Mercedes tetszését, és ismét szóba került, hogy a két gyártó emiatt távozhat a sportból.

Úgy tudni, a motorokra vonatkozó terveken mostanra finomítottak, Bahreinben pedig a Forma-1 vezetősége egy prezentációt tart a jövő F1-éről a csapatoknak.

„Fontos, hogy legyen némi rálátásunk arra, merre halad a sportág” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az Autosportnak.

„Mindenki szeretné tudni a Liberty terveit, és remélhetőleg megismerhetjük azokat a következő hetekben.”

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko hozzátette: „Nem tudom elképzelni, hogy az MGU-H marad. Megállapodtunk, és szerintünk nem kétséges, hogy változtatni kell a technikai szabályokon, és a költségek tekintetében is.”

„Muszáj csökkenteni őket. Hogy miképp, az nem számít, de csökkenteni kell. Nézzék csak meg a szomszédainkat [Force India]. A csapat nem kap pénzt, ez nem egy szolid és egészséges üzleti modell.”

Fotó: Williams F1

A William csapatfőnök-helyettese, Claire Williams kifejtette, pozitívum, hogy a Liberty időt szánt arra, hogy alapos kutatásokat végezzen a jövőbeli tervek megalkotásához.

„Egy igazán komplikált sportágat vettek át, és nyilván sok mindent kell kibogozniuk” – mondta.

„Ha időt szánnak rá, feltehetően jó döntéseket hoznak, hogy a Forma-1 olyan legyen, amilyennek lennie kell: egy olyan sport, amit a rajongók szívesen néznek vasárnap délutánonként. Szerintem jó irányba haladunk.”

A Force India csapatfőnök-helyettese, Bob Fernley mindazonáltal rámutatott, fontos, hogy minden a helyére kerüljön, mielőtt megállapodnak a kereskedelmi feltételekről.

„Ez egy fontos év lesz számukra. Fontos, hogy a motorszabályok már tisztázottak legyenek 2018-ban, mert a gyártóknak időre lesz szükségük” – fogalmazott.

„A kasztnira vonatkozó szabályokkal szerintem várhatunk 2019-ig, mint ahogy minden mással is, mert utána még van egy évünk. És így van elegendő idő arra is, hogy a kereskedelmi feltételekről egyeztessünk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!