Bahreinben megismerhetik a Forma-1 jövőbeli terveit a csapatok

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing

A jövő hétvégi Bahreini Nagydíj helyszínén részletes tájékoztatást kapnak a Forma-1 jövőbeli terveiről a királykategória csapatai és motorgyártói.

A sportág vezetői a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködésben folyamatos egyeztetéseket folytatnak a csapatokkal és a gyártókkal arról, hogy milyen irányba is induljon el a Forma-1 a jövőben.

A 2021-től életbe lépő motorszabályok alapjait már feltárták tavaly év végén: eszerint a hőenergia-visszanyerő rendszerektől (MGU-H) megszabadulnának, és számos egységes elemet vezetnének be az F1-ben. Az ötlet nem nyerte el a Ferrari és a Mercedes tetszését, és ismét szóba került, hogy a két gyártó emiatt távozhat a sportból.

Úgy tudni, a motorokra vonatkozó terveken mostanra finomítottak, Bahreinben pedig a Forma-1 vezetősége egy prezentációt tart a jövő F1-éről a csapatoknak.

„Fontos, hogy legyen némi rálátásunk arra, merre halad a sportág” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az Autosportnak.

„Mindenki szeretné tudni a Liberty terveit, és remélhetőleg megismerhetjük azokat a következő hetekben.”

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko hozzátette: „Nem tudom elképzelni, hogy az MGU-H marad. Megállapodtunk, és szerintünk nem kétséges, hogy változtatni kell a technikai szabályokon, és a költségek tekintetében is.”

„Muszáj csökkenteni őket. Hogy miképp, az nem számít, de csökkenteni kell. Nézzék csak meg a szomszédainkat [Force India]. A csapat nem kap pénzt, ez nem egy szolid és egészséges üzleti modell.”

Fotó: Williams F1

A William csapatfőnök-helyettese, Claire Williams kifejtette, pozitívum, hogy a Liberty időt szánt arra, hogy alapos kutatásokat végezzen a jövőbeli tervek megalkotásához.

„Egy igazán komplikált sportágat vettek át, és nyilván sok mindent kell kibogozniuk” – mondta.

„Ha időt szánnak rá, feltehetően jó döntéseket hoznak, hogy a Forma-1 olyan legyen, amilyennek lennie kell: egy olyan sport, amit a rajongók szívesen néznek vasárnap délutánonként. Szerintem jó irányba haladunk.”

A Force India csapatfőnök-helyettese, Bob Fernley mindazonáltal rámutatott, fontos, hogy minden a helyére kerüljön, mielőtt megállapodnak a kereskedelmi feltételekről.

„Ez egy fontos év lesz számukra. Fontos, hogy a motorszabályok már tisztázottak legyenek 2018-ban, mert a gyártóknak időre lesz szükségük” – fogalmazott.

„A kasztnira vonatkozó szabályokkal szerintem várhatunk 2019-ig, mint ahogy minden mással is, mert utána még van egy évünk. És így van elegendő idő arra is, hogy a kereskedelmi feltételekről egyeztessünk.”

 

Kapcsolódó cikkek

Az F1-es pontverseny állása a sanghaji verseny után

Az első két versenyhez hasonlóan a Forma-1-es Kínai Nagydíj is a Mercedes kettős győzelmét hozta. Lewis Hamilton verhetetlen volt, a Ferrari pedig nem tudta reprodukálni két héttel ezelőtti tempóját Sanghajban.

F1: Kínai Nagydíj – Végeredmény

A Mercedes kettős győzelmével zárult a 2019-es Forma-1-es szezon harmadik versenye, a Kínai Nagydíj. Lewis Hamilton elsőként szelte át a célvonalat csapattársa, Valtteri Bottas, valamint a Ferrari Sebastian Vettel előtt.

F1 1000. – A résztvevők kedvencei (3. rész)

A Forma-1 történetének 1000. versenyét rendezik hamarosan, Kínában. Megszámlálhatatlanul sok felejthetetlen pillanat, melyekre nemcsak az egyszeri rajongók, de természetesen maguk a résztvevők is szívesen emlékeznek vissza.

Az F1-es Kínai Nagydíj rajtrácsa

Valtteri Bottas vezetésével a Mercedes csapata bérelte ki az első rajtsort a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérőjén, mögöttük a Ferrarik, a Red Bullok, a Renault-k és a Haasok sorakoznak.

Friss hírek