Befejezte a vizsgálódást az FIA, nem csal a Ferrari

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari

Tisztázta a csalás gyanúja alól a Ferrari Forma-1-es csapatát Monacóban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A sportot irányító testület már Baku óta alaposan megfigyelte az olasz istállót, felmerült ugyanis a gyanú, hogy a Ferrari trükközik energia-visszanyerő rendszerével.

A maranellói gárdát a Mercedes „jelentette fel” az FIA-nál, miután a német istálló arra gyanakodott, a vörösök autóinak akkumulátorai a szövetség szenzorait megkerülve több energia leadását teszik lehetővé.

Az FIA ezért a Monacói Nagydíjra extra szenzorokat szereltetett a Ferrarikba, az utcai pályán pedig elmondásuk szerint minden kételyt sikerült eloszlatni autóik szabályosságával kapcsolatban.

Charlie Whitin, az FIA versenyigazgatója elárulta, voltak aggályaik a Ferrari megoldásával kapcsolatban, miután a Mercedes technikai igazgatója, James Allison – aki korábban 3 évig dolgozott a Ferrarinál – felkereste őket az Azeri Nagydíjon.

„Voltak aggályaink Bakuban, amit nehéz volt megmagyarázni, ezért átrágtuk rajta magunkat a Ferrarival” – mondta a szakember.

„Most teljes mértékben elégedettek vagyunk a látottakkal. Az ügyet csak súlyosbították azok a megalapozatlan spekulációk, melyek tűzvészként terjedtek a paddockban.”

„De ha valóban komoly ügy lett volna, meglátogattuk volna a stewardokat. Mivel azonban ez egy rendkívül összetett dolog volt, nehéz volt megérteni.”

„Találtunk dolgokat, amiket nehéz volt megmagyarázni, de rá kellett jönnünk, hogy a Ferrari magyarázata helytálló. Pénteken sikerült meggyőzni bennünket.

„Először nem tudtunk mindent megmagyarázni az adatok alapján, és az a magyarázat, amit kaptunk, nem győzött meg minket teljesen. Spanyolországban extra mérésekkel segítettek minket abban, hogy jobban megértsük a kérdést, most pedig kijelenthetjük, hogy elégedettek vagyunk.”

Whitingék vizsgálatával Jean Todt, az FIA elnöke is elégedett, és arra kérte a Red Bullt és a Mercedest, hogy tiltakozzanak, ha azt gyanítják, valamely riválisuk piszkos játékokat űz.

„Ha egy csapatnak kétségei vannak, tiltakozniuk kell. Sokkal egészségesebb lenne, mint az, hogy manipulálják a sajtót, hogy kezeljék a problémát.”

 

Kapcsolódó cikkek

A Ferrari már Bakuban előrelépést vár

Mattia Binotto, a Ferrari F1-es csapatfőnöke elárulta, még nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mi okozza az istálló idei, vártnál gyengébb szereplését.

Kukába a papírformával, jön az Azeri Nagydíj!

Hétvégén következik az Azeri Nagydíj, amely mindenben ellentmond az F1-es városi pályákkal szemben felállított hiedelmeknek: eddig csak izgalmakat, előzéseket és fordulatokat láthattunk Bakuban!

Vettel: 2020 végéig biztosan maradok

Sebastian Vettel, a Ferrari F1-es pilótája úgy érzi, még ereje teljében van, ami a versenyzést illeti, így egyelőre nem gondol a visszavonulásra.

Friss hírek