Berger: Hamilton az egyetlen, aki Senna szintjén van - F1VILÁG.HU

Berger: Hamilton az egyetlen, aki Senna szintjén van

HIRDETÉS
A korábbi Forma-1-es versenyző, Gerhard Berger szerint Lewis Hamilton az egyetlen versenyző, akit egy szinten lehet említeni a néhai Ayrton Sennával.
Fotó: Mercedes

Berger 1990 és 1992 között Senna csapattársa volt a McLarennél, így jól ismeri az 1994-ben tragikus körülmények között elhunyt brazilt.

„Mindenki mindig arról kérdez, ’hogyan látod ezt meg azt a versenyzőt Ayrtonhoz mérve?’” – mondta az osztrák ex-pilóta.

„Én pedig mindig az évek során mindig azt válaszoltam, ’nem látok senkit, aki közel lenne Ayrtonhoz’. De Lewis az első versenyző, akit egy szintre helyezek Ayrtonnal.”

„A srác kiemelkedően gyors. Egy kicsit kevesebbet is hibázik, mint a többiek, és ami annyira lenyűgözött vele kapcsolatban, hogy amikor az ember annyi versenyt nyert, mint ő, azt gondolná, úgy van vele, ’ma második vagyok, de vagy átgázolok rajta és győzök, vagy kiesek’. De ő nem ezt teszi, ottmarad és kivár: ’oké, ma második leszek, begyűjtöm a pontokat’.”

„Úgy tűnik, nagyon jól játssza ezt a játékot, és emiatt verhetetlen jelenleg. Úgy látom, hogy a Mercedes által az elmúlt években megnyert bajnokságok nagy része Lewisnak és a motornak köszönhető. A motor kiemelkedő volt, igen. De Lewis esőben, gyors pályán, utcai pályán, időmérőn, egyszerűen mindig odateszi magát.”

„Ötször lett világbajnok, egyik verseny után nyeri a másikat. Igen, a legjobb autóban ül a legjobb motorral, de ő is a legjobb – messze a legjobb jelenleg.”

Berger szerint Hamilton megdöntheti Michael Schumacher rekordjait is.

„Ha nem történik vele semmi és így folytatja, a következő két-három évben rendre bajnok lehet. Kétségkívül megvan rá az esélye. A Michaellel történtek miatt persze szeretném megvédeni az ő sikereit, hiszen óriási nagy tragédia, nagyon szomorú dolog. De ha mindezt félretesszük, akkor el kell ismerni, hogy Lewis Hamilton egy nagyon különleges versenyző, figyelembe véve azt az időszakot, amióta én F1-et nézek.”

Fotó: Red Bull

Amikor arra kérték Bergert, hasonlítsa össze Hamiltont Schumacherrel, az osztrák így felelt: „Egyrészt lehet statisztikailag összehasonlításokat végezni – hogy ki nyerte meg a legtöbb versenyt, meg ilyenek.”

Hirdetés

„Ha pedig kicsit mélyebbre ásunk, el lehet mondani, hogy mennyi versenyt nyert meg azokból, amelyeken elindult.”

„Számomra mindig voltak nagy bajnokok, mint Nelson [Piquet], Niki [Lauda], [Alain] Prost, vagy Michael. De mindig lesz valaki, aki felettük áll: Ayrton. És én most úgy látom, hogy Lewis ugyanabban a ligában van, mint ő.”

„Azt nehéz megmondani, hogy hová helyezném el Jim Clarkot vagy Fangiót. A minap láttam egy dokumentumfilmet Fangióról, és rá kellett jönnöm, mennyire erős fickó volt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!