Fotó: Scuderia Ferrari
HírekKiemelt

Brawn: Nem a Ferrari mondja meg, hogy irányítsuk a Forma-1-et!

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn azt mondja, a száguldó cirkusz képes lenne túlélni azt, ha a Ferrari beváltaná fenyegetését, és néhány év múlva távozna.

A maranellói gyártó elnöke, Sergio Marchionne az elmúlt időszakban többször fenyegetőzött a kiszállással. A szakember leszögezte, nem blöfföl, és ha a Forma-1 jövőbeli szabályai nem felelnek majd meg nekik, nemes egyszerűséggel hátat fordítanak a sportnak.

„Ha a sport jó irányba halad, nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyaljunk bármiről. De ha olyanná válik, mint egy piac, akkor nem akarunk részt venni benne” – jelentette ki Marchionne.

„A Forma-1 történetének szerves részét képezi a Ferrari. És én a magam részéről mindent megteszek azért, hogy megvédjem a Ferrari pozícióját a sportban. De nem maradunk mindenáron.”

„A stratégiai orientáció szempontjából nem vagyunk teljesen összhangban, és ha a sport 2021-től egy más irányba indul el, az arra kényszeríti a Ferrarit, hogy döntéseket hozzon. Ha úgy érezzük, hogy a keretfeltételek nem felelnek meg a Ferrarinak, és a Ferrari egyedülálló helyzete nem nyer megerősítést, akkor a Ferrari nem fog maradni.”

Fotó: Red Bull

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója kifejtette, bár szeretnék, ha a Ferrari 2020 után is maradna, nem az olaszok fogják megmondani, hogy miképp irányítsák a száguldó cirkuszt.

„Azt gondolom, amire a Ferrari szerette volna felhívni a figyelmet, hogy vannak fontos összetevői a Forma-1-nek, amit szeretnének megtartani, és ezzel kétségkívül egyetértünk” – mondta a szakember a Sky Sports F1 televíziónak adott exkluzív interjújában.

„A Ferrari szerves része a Forma-1-nek, és nem akarjuk elveszíteni. De számunkra is fontos, hogy a keretfeltételek megfelelőek legyenek. És határozottan vannak olyan dolgok, melyeken változtatni akarunk. És remélem, hogy még ezen változtatások után is a Ferrarinál azt gondolják majd, hogy a Forma-1 rendben van.”

Arra a kérdésre, hogy milyen jövő várhat a Forma-1-re, ha a Ferrari valóban kivonul, Brawn így felelt:

„A Forma-1 túl fogja élni, nem számít, milyen csapatok vesznek részt a küzdelmekben.”

„Számos alkalommal láthattuk már: világbajnokok mentek, csapatok tűntek el, elveszítettünk versenyzőket, de a sport összeszedte magát és folytatta. Tovább fog menni, függetlenül attól, hogy a Libert Media vagy én itt leszünk-e, vagy, hogy a Ferrari itt lesz-e.”

„Nem azt mondom, hogy jobb lenne a Forma-1 a Ferrari nélkül, szóval megoldást kell találnunk velük közösen. De nem alakulhat ki egy olyan helyzet, melyben egy csapat – legyen az a Ferrari, a Mercedes, vagy a Renault – mondja meg, mit csináljunk. Nem irányíthatsz úgy egy sportágat, hogy azt csinálod, amit a résztvevők akarnak.”

Szavazz!

Szerinted túlélné a Forma-1 a Ferrari távozását?

Szólj hozzá!