Verstappen vs. Ocon

Büntetés után változik a Kanadai Nagydíj rajtrácsa

Fotó: Scuderia Toro Rosso
Fotó: Scuderia Toro Rosso

A mezőny végéről vág majd neki a mai Kanadai Nagydíjnak a Toro Rosso ifjú versenyzője, miután motort kellett cserélni autójában.

A francia versenyző új specifikációjú Honda-erőforrása még a 3. szabadedzésen hibásodott meg, a kevés rendelkezésre álló idő miatt pedig a csapat úgy döntött, a szezon első hat versenyén használt motort teszik vissza versenygépébe.

Az éjszaka folyamán azonban alapos elemzést végzett a csapat, illetve a Honda, és végül úgy döntöttek, biztonsággal használni tudják az új motorspecifikációt a versenyen, szóval egy teljesen új erőforrást építettek be a versenyre a Toro Rossóba.

A csapat az összes komponenst kicserélte, ám már az idei negyedik belső égésű motor került beépítésre, ami 10 rajthelyes büntetést jelent Gasly-nak.

Mivel a francia amúgy is csak a 16. helyről rajtolt volna, az istálló szerint ez volt a legjobb megoldás, ráadásul hamarosan következik a Red Bull hazai versenye, az Osztrák Nagydíj.

„A 3. edzés után kicseréltük a motort, mert a Hondánál arra következtettek az adatokból, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene” – mondta Franz Tost csapatfőnök a Motorsport.com kérdésére.

„Mivel kevés idő volt az elemzésre, biztonságosabb volt, ha visszatérünk a régebbi specifikációra. De miután Szakurában éjszaka alaposan kielemeztek mindent, úgy döntöttünk, hogy egy vadonatúj erőforrást építünk be.”

„Azért is, mert Pierre amúgy is küszködött az időmérőn, mivel időt veszített a mérlegelésnél, és nem akartunk büntetést Franciaországban és Ausztriában. Úgy döntöttünk, bevállaljuk itt, és remélhetőleg jól működik majd a motort.”

A döntéshez az is nagyban hozzájárulhatott, hogy így a Red Bull Racing több adat alapján elemezheti majd ki a Honda-motor teljesítményét, jó esély van ugyanis arra, hogy az osztrák istálló 2019-ben már a japánok erőforrásait használja a Forma-1-ben.

Tost viszont tagadta, hogy ezt is számításba vették: „Erről nem folyt értekezés, a Red Bullt nem vontuk be. De természetesen ez is jogos észrevétel.”

A szakember hozzátette, mást nem kívánnak változtatni az autón, így Gasly nem a bokszból, hanem a mezőny végéről vág neki a futamnak.

 

Kapcsolódó cikkek

Horner: Időt kell adnunk Gaslynak

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke védelmébe vette Pierre Gaslyt, a csapat új versenyzőjét, akinek nem sikerült a pontszerzés az F1-es Ausztrál Nagydíjon

Verstappen a Hondát méltatja

A Forma-1-be való 2015-ös visszatérése óta először tudott dobogós eredményt elérni a Honda – a japán motorgyártó a Red Bull Racinggel, illetve Max Verstappennel karöltve a 3. helyen ért célba Ausztráliában. A holland ráadásul egy pazar előzést is bemutatott Sebastian Vettel ellen.

Gasly: Nem hibáztatok senkit

Pierre Gasly, a Red Bull versenyzője szerint elbízták magukat az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjén, ezért estek ki rögtön a kvalifikáció kezdetén.

Bocsánatkéréssel tartozik a Red Bull Gaslynak

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko azt mondja, „bocsánatkéréssel tartoznak” Pierre Gaslynak, amiért egy „hülye hibával” tönkretették a francia versenyző melbourne-i időmérőjét.

Friss hírek