Megosztás:

Button: Alonso balesete nem érv a 'halo' ellen

Alonso szerencsére sértetlenül szállt ki a totálkáros autóból.
Alonso szerencsére sértetlenül szállt ki a totálkáros autóból. © Pirelli

Jenson Button szerint csapattársa, Fernando Alonso vasárnapi, horrorisztikus balesete egyáltalán nem hozható fel érvként a Forma-1-ben a tervek szerint 2017-ben bevezetésre kerülő úgynevezett ’halo’ ellen.

A kritikusok szerint a Barcelonában kipróbált megoldás a versenyzők kimentésénél okozhat problémákat, és miután Fernando Alonso a vasárnapi Ausztrál Nagydíjon elszenvedett balesete után autójával fejjel lefelé állt meg a pálya szélén, sokak szerint a ’halo’ használatával nem tudott volna kellő gyorsasággal kimászni versenygépéből.

Jenson Button, Alonso csapattársa elmondta, bár valóban lassabban jutott volna ki Alonso az autóból, ha fent van a pilótafülkén a bukókeret, elmondása szerint azzal nem lett volna nagyobb veszélyben a spanyol.

„Az adott helyzetben egyáltalán nem volt szükségszerű, hogy rögtön kimásszon” – érvelt a brit világbajnok.

„Sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy fejbe találja valami a fejünket, minthogy bármi is történik, amikor az autó fejjel lefelé áll meg. Nagyon ritka, hogy problémát okoz például az üzemanyag-szivárgás, vagy ilyesmi, mert van egy biztonsági cella, és úgy van kialakítva a benzintank, szóval ez nem történhet meg.”

„Szóval szerintem jobb, ha van a ’halo-rendszer’. Nyilván ’lábra állították’ volna az autót, hogy kiszedjék a versenyzőt, ami egy kicsit tovább tart, de Fernando rendben volt, szóval nem számít.”

Maga Alonso azt mondta, nem tudja, hogy a bukókeret használata jelentette-e volna problémát számára, ám úgy véli, hatalmas balesete rávilágított arra, továbbra is mennyire fontosak a folyamatos kutatások a biztonság területén.

„Jó kérdés, még nem gondolkodtam ezen” – mondta, amikor a ’halóról’ kérdezték.

„Ez olyasvalami, amit meg kell vizsgálni, mert nyilván elég kis helyen tudtam csak kimászni, de valójában elég könnyű volt. Meg kell tudnunk, hogy nehezebb ment-e volna, ha rajta van az autón a ’halo’.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Maurizio Arrivabene azt mondja, Sebastian Vettel meg...

Hozzászólások

( komment)