Button nyerte a drámai Belga Nagydíjat - F1VILÁG.HU

Button nyerte a drámai Belga Nagydíjat

HIRDETÉS

Jenson Button rajt-cél győzelmet aratott a Belga Nagydíjon, ami egy tömegbalesettel kezdődött és számos esélyes kieséséhez vezetett. A McLaren brit pilótája mögött Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen végzett.



Jenson Button rajt-cél győzelmet aratott a Belga Nagydíjon, amely egy hatalmas tömegbalesettel kezdődött, melyben két bajnoki esélyes, Fernando Alonso és Lewis Hamilton is kiesett.

Azzal, hogy Sebastian Vettel a tizedik helyről rajtolva – áthámozva magát a mezőnyön – a második pozícióban végzett, Alonso korábbi 40 pontos előnye 24-re csökkent, így még szorosabbá vált a világbajnokság.

A baleset ott kezdődött, hogy a Lotus versenyzője, Romain Grosjean ráhúzott Hamiltonra a La Source-hoz vezető úton. A két autó összeért, megpördült, levegőbe emelkedett, és eltalálta a világbajnoki éllovas Alonsót, és Sergio Perezt. Így már az elején négyen búcsúztak.

Az incidensben a második helyről rajtoló Kamui Kobayashi és a rajtot csúnyán elrontó (kiugró) Pastor Maldonado autója is megsérült, de folytatni tudták a küzdelmet.

A Williams venezuelai versenyzője azonban nem jutott sokáig, mert összeért Timo Glock (Marussia) autójával és feladni kényszerült a küzdelmet.

A baleset miatt teljesen felborult a sorrend.

Button megtartotta vezető pozícióját Kimi Räikkönen előtt, míg a Force India duója, Nico Hülkenberg és Paul di Resta feljött a harmadik illetve a negyedik helyre, Michael Schumacher elé, akit a Toro Rosso párosa, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne követett.

A Red Bull pilótái is elkerülték a balesetet, azonban hátrébb csúsztak a mezőnyben: Mark Webber a nyolcadik, Vettel a tizenkettedik helyen folytatta tovább a körözést.

Hirdetés

Button kiváló tempót diktált, hamar meglógott a többiektől, egykiállásos stratégiája jól működött, és idei első pole-ja után megszerezte első győzelmét a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj óta, így életben tartotta bajnoki esélyeit.

Räikkönen kezdetben szenvedett, Hülkenberg és Schumacher is már elég hamar elment mellette az egyenesben. Korai kiállása segített rajta, azonban úgy tűnt, hogy a mai napon az egykiállásos stratégia volt a legjobb választás, hiszen Vettel feljött vele a második helyre, jóllehet ehhez bizonyítania kellett, hogy nem felejtett el előzni.

Schumacher is megpróbálkozott az egy kiállással, azonban hamar rájött csapata, hogy ez nem fog neki menni, hiszen hatalmas nyomás alatt tartotta a két kiállással operáló Raikkönen és Hülkenberg.

Ez komoly és látványos csatákhoz vezetett. Räikkönen az Eau Rouge előtt egyszer ugyan elment a hétszeres világbajnok mellett, aki a hosszú egyenesben a Mercedes fantasztikus dupla DRS-ének köszönhetően könnyen visszavette pozícióját. Végül aztán feladta és beállt a bokszba új gumikért.

Räikkönen azonnal ellógott, amint megelőzte német riválisát, és magabiztosan szerezte meg a harmadik helyet Hülkenberg, Felipe Massa (Ferrari) és Webber előtt.

Schumacher behozta autóját a hetedik helyre, a Toro Rosso duója elé, míg az első tíz, pontszerző sorát di Resta zárta a Force Indiával.

Nico Rosberg és Bruno Senna az utolsó körökben még kiállt új gumikért, így már nem tudtak pontokat szerezni.

A Caterham meglepetésre készült, hiszen Heikki Kovalainen a rajtbaleset után a tizedik helyen találta magát, ám a finn többször is megpördült a pályán, illetve volt egy ütközése a bokszban Narain Karthikeyannal, amiért csapata vélhetően pénzbírságot kap majd.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!