Hírek

Chandhok: Kubica épp elég lehetőséget kapott a bizonyításra

Fotó: XPB

Robert Kubica éppen elég esélyt kapott arra, hogy bizonyítsa, van helye a Forma-1-ben 2018-ban – ezt nyilatkozta a lengyellel egyébként kiváló viszonyt ápoló Karun Chandhok.

A Williams csapata kedden jelentette be, hogy Kubicára tartalék- és fejlesztőversenyzőként számít az előttünk álló idényben, a visszavonult Felipe Massa helyét ugyanis az orosz Szergej Szirotkin veszi át.

Kubica ezzel együtt nem mondott még le arról, hogy ismét rajthoz álljon a Forma-1-ben: a lengyel elárulta, végső célja az, hogy ott legyen a rajtrácson.

A Pirelli motorsport-főnöke, Mario Isola nemrég azt mondta, véleménye szerint Kubicának több időt kellett volna adni ahhoz, hogy alkalmazkodjon a mai F1-es autókhoz, a királykategóriában korábban szintén versenyző Chandhok azonban nem így látja.

„Sajnálatos ez számára, de azt gondolom, elég lehetőséget adtak neki, hogy bizonyítsa, helyet érdemel az F1-ben” – mondta az indiai, utalva arra, hogy Kubica a Renault 2017-es autójával is körözhetett nyáron, még mielőtt a Williams egy 2014-es, illetve egy tavalyi modellel lehetőséget kínált neki.

„Nem sok versenyző jut eszembe, akik két csapattal ennyi lehetőséget kaptak volna tesztelésre, és arra, hogy bizonyítsanak. Szóval nem hiszem, hogy azt mondhatjuk, nem kapott kellő lehetőséget arra, hogy megfelelően kiértékeljék.”

„Jól ismerem Robertet. Azóta barátok vagyunk, hogy 2005-ben együtt versenyeztünk a WSR-ben. Remek fickó, és a balesete előtt, amikor a csúcson volt, ragyogóan teljesített. De a helyzet az, hogy a csapatok nem igazolhatnak le versenyzőket a múltjuk alapján – az adott körülmények, és a jelenlegi teljesítmény alapján kell dönteniük.”

„Sajnálatos a sport és Robert szempontjából, hogy nem térhet vissza.”

VIDEÓ: Teljessé vált a Forma-1 2018-as mezőnye

A Jordan korábbi technikai igazgatója, Gary Anderson mindazonáltal úgy véli, a versenyzővel kapcsolatos döntésben nagyobb szerepet játszottak az anyagiak.

„Szerintem sokkal inkább arról van szó, hogy nem állt olyan jól anyagilag” – mondta.

„Hiszek a tehetségében. Kétlem, hogy bárki is képes arra, hogy beüljön a Renault vagy a Williams F1-s autójába egy tesztnap erejéig, és a lelkét kihajtja az autónak.”

„Ha a versenytempó megvolt, tudhatják, hogy az egykörös teljesítmény jönni fog, mert egyszerűen meg kell, hogy érkezzen az önbizalom. Szerintem az anyagiak miatt nem őt szerződtették – nem tudott annyi pénzt felmutatni, amennyi szükséges lett volna.”

A Williams technikai igazgatója, egyben résztulajdonosa, Paddy Lowe mindazonáltal azt mondta, azért döntöttek Szirotkin mellett, mert az orosz tempója, valamint visszajelzései is kiemelkedőek voltak.